Heger kihagyta a kijevi találkozót

Heger kihagyta a kijevi találkozót

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök biztonsági kockázattal indokolta döntését, amely szerint nem vett részt a közép-európai kormányfők kijevi látogatásán. A kabinet tagjai kiálltak Heger mellett. Juraj Zábojník biztonsági elemző helyes döntésnek tartja a nemzeti biztonsági egységek javaslatának tiszteletben tartását.

Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vonattal utaztak Ukrajna fővárosába, ahol kedden este Zelenszkij elnökkel tárgyaltak. Eduard Heger szlovák kormányfő szintén meghívást kapott az útra, a tervezett látogatásról a lengyel miniszterelnök tájékoztatta múlt héten, a franciaországi informális EU-csúcstalálkozón. „Vasárnap este is beszéltünk telefonon, mert azt mondtam, előbb a biztonsági egységekkel kell megvitatnom a kérdést. Kifejezetten azt javasolták, hogy ne utazzak el, és ez alapján döntöttem” – mondta a szerdai kormányülés után. Heger a háború kitörése óta többször a hősies helytállásról beszélt, illetve szolidaritásra szólított fel a keleti szomszédjaink iránt. A kritikára reagálva elmondta, sajnálattal vette tudomásul, hogy néhányan csalódásként élik meg a helyzetet. Hangsúlyozta, nem félelemből tartózkodott, a rendelkezésére bocsátott információk alapján ez tűnt a helyes lépésnek. Elárulta, ha ismét meghívnák, hogy egy asztalhoz üljön az ukrán államfővel, valószínűleg átértékelné a döntését. Leszögezte, Szlovákia álláspontja nem változott, továbbra is határozottan támogatja Ukrajnát. Emlékeztetett, a háború kitörése óta az egyes minisztériumok gőzerővel dolgoznak a segítségnyújtás különböző formáin.

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a kormányülés előtt kijelentette, a kormányfők kijevi látogatását bátor gesztusnak tartja. Úgy véli, Heger lépését biztonsági, nem pedig politikai szempontból kell értékelni. „Ne keressünk politikát ott, ahol nincs. Nem vagyok biztos benne, hogy a kormányfőnek ignorálnia kellene a biztonsági egységektől kapott információt” – tette hozzá azzal, hogy Heger nem megfutamodott, hanem megfontolt döntést hozott. A külügyminiszter rámutatott a biztonsági erők feladata a miniszterelnök védelme.

Hírdetés

Veronika Remišová (Za ľudí) szintén a kormányfő védelmére kelt, úgy véli, a gesztusoknál fontosabb a miniszterelnök biztonsága. „Szlovákia mindent megtesz azért, hogy segítsen Ukrajnának” – jelentette ki hozzátéve: a gesztusoknál fontosabbak a konkrét tettek. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter méltatta a lengyel, cseh és szlovén vezetők kezdeményezését. Heger döntésével kapcsolatban megjegyezte, tiszteletben tartja azt. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és korábbi miniszterelnök szintén Heger pártjára állt, a helyében azonban a szakértői javaslat ellenére is részt vett volna az ukrajnai találkozón.

Juraj Zábojník biztonsági szakértő lapunk érdeklődésére elmondta, helyes döntésnek tartja, hogy Heger nem utazott Kijevbe. „Dicséretre méltó, hogy a miniszterelnök úr tiszteletben tartja elsősorban a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal, de egyéb egységek, például a titkosszolgálat, illetve katonai hírszerzés ajánlásait is. A közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal a magasrangú állami tisztviselők védelme során együttműködik ezekkel az egységekkel, ahol információcserére és a következtések kiértékelésére kerül sor” – nyilatkozta. „A legnagyobb rizikó az, hogy olyan környezetről van szó, ahol háborús konfliktus zajlik, rakéták repkednek és bombák potyognak” – folytatta azzal, hogy ma akár véletlenül is eltalálhat egy rakéta olyan célt, ami eredetileg nem volt a támadó érdeke. Zábojník szerint a másik oldalon ott vannak azok, akik az agresszor mellett, tehát orosz oldalon harcolnak ilyen katonai eszközök bevetésével. A szakértő figyelmeztetett, nem szabad megfeledkezni azokról a személyekről sem, akik például a honvédségen belül Ukrajnáért küzdenek. „Az információk szerint, melyeket feltehetően a biztonsági egységek is kiértékeltek, a fegyverek önkétesek kezébe juthattak, és ha nem is szándékosan, de akaratlanul is bekövetkezhet a csapás. Ilyen kockázatért senki nem vállalhat felelősséget” – tette hozzá. A cseh, lengyel és szlovén vezetők az ismert veszélyek ellenére is abszolválták a látogatást.

A biztonsági szakember ezzel kapcsolatban azt mondta, a hivatal felel a közjogi méltóság életéért, de végső soron az adott személy döntésén múlik, hallgat-e a szakértői elemzésére. A három ország képviselőinek kezdeményezését illetően megjegyezte, szolidaritást tanúsítottak Kijevvel szemben, vállalták a kockázatot és ezáltal az agresszor, valamint az egész világ előtt demonstrálták az összetartást. „Az egyik oldalon tehát dicséretes és szimbolikus értéke van, a másik oldalon viszont valóban rendkívül kockázatos” – hangsúlyozta, majd megismételte: háborús környezetben nem lehet teljes mértékben garantálni a közjogi méltóságok biztonságát. „Ha pusztító hatású rakéták köröznek, nem lehet tudni, mikor és hova csapódik be egy. Nem lehet százszázalékos védelmet nyújtani” – zárta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »