Heger: Javítani kell a koordinációt és a kommunikációt a menekültek megsegítésében

Heger: Javítani kell a koordinációt és a kommunikációt a menekültek megsegítésében

A humanitárius segítségnyújtás működik, de az egész folyamatban javítani kell a kommunikációt és a koordinációt.

Ezt Eduard Heger szlovák kormányfő jelentette ki Szobráncon, miután találkozott a regionális önkormányzatok és civilszervezetek képviselőivel, hogy szemrevételezze a keleti határon az ukrajnai menekültekről való gondoskodást.

Kiemelte: a következő szakaszban szükséges lesz a kapacitásnövelés az olyan ukrán menekültek számára,  akik itt akarnak maradni Szlovákiában. Az illetékesek szerint a menekültek és az ittmaradni szándékozók száma a jövőben emelkedni fog.

Hírdetés

Jelenleg napi 10 000 és 13 000 közötti menekült jön át a határon. De fel kell készülni, hogy ez a szám 20 000-re is felmehet és nem lehet tudni, hányan maradnak itt, mondta a kormányfő.

Mint elmondta, ígéretet kapott az európai politikai vezetőktől, hogy ők is rendelkezésre bocsátják a menekültek fogadására kapacitásaikat. Megemlítette azt is, hogy az előző menekültváltság idején két év alatt 2 millió ember érkezett Európába, most pedig 2 hét alatt jött ennyi.

Fontosnak tartja az átutazók feltételeinek a biztosítását is, afféle korridorokon keresztül. Hiányzik a pszichológiai segítség is és a krízismenedzsment. Heger szerint a testileg-lelkileg fáradt emberekbe erőt és reményt kell önteni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »