Heger a településekről és az energiaválságról: Az önkormányzatok felelősek a saját kiadásaikért

Heger a településekről és az energiaválságról: Az önkormányzatok felelősek a saját kiadásaikért

Az eddigi intézkedéseink világosan megmutatják, hogy ez a kormány segít az embereknek – mondta Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szerda délutáni sajtótájékoztatóján, amelyet eredetileg egy új, szociális otthonok létesítésére kiírt pályázati lehetőség bemutatása miatt hívtak össze. Az egyik újságíró azonban rákérdezett az települések energiaköltségeinek kompenzációjára, konkrétan az oktatási intézmények csillagászati kiadásainak kezelésére. A kormány ugyanis küldött pénzt az önkormányzatoknak, de csak az alap- és középiskolákhoz járult hozzá. A szórásból az óvodák és a bölcsődék teljesen kimaradtak.

Az alap- és középiskolák az önkormányzatok úgynevezett “átruházott kompetenciái” közé tartoznak, amelyeket még a 2000-es években az államtó kaptak meg, az állam pedig ezért hozzájárul a fenntartásukhoz – mivel a kompetenciákkal arányos bevételi forrásokat a központi költségvetésből a falvak, városok, megyék nem kaptak.

Heger szerint az alap- és középiskolák energiaválságból fakadó többletkiadásának finanszírozása magától értetődik.

Az óvoda és bölcsőde más eset, az teljesen települési kompetencia és költség.

Az újságírók kérdése arra vonatkozott, hogy a kormány tervez-e támogatást adni ezekre az intézményekre is, vagy sem.

Heger válaszát nem nagyon lehetett félreérteni. Elmondása szerint “külön egyeztetnek a településekről”, de hogy pontosan milyen vonalon próbálnak megoldást találni, nem árulta el konkrétan. Ám arról beszélt, hogy törvényi úton “lazítsanak fel bizonyos paramétereket” ahhoz, hogy kiadásaikat kezelni tudják. A következő kijelentése is nagyon sokat elárul:

Hírdetés

“Ahogy az államnak, úgy az önkormányzatoknak is tudniuk kell kezelni ezt az energiaválságot. (…)  Ebben partnerek vagyunk (…)”

fogalmazott.

Arra a megismételt kérdésre, hogy plusz pénzt küldenek-e a településeknek a többi intézmény többletkiadásának finanszírozásához, azt válaszolta:

“Nem akarok részletekbe bocsátkozni, mert ez egy több tételből álló csomag lesz. (…) De meg kell értenünk, hogy ahogy az államnak, úgy a településeknek is magvannak a maguk bevételei. Ahogy az állam felelős a saját kiadásaiért, úgy a települések is felelősek a saját kiadásaikért”

mondta.

A teljes kép kedvéért hozzátesszük, hogy Szlovákia és gazdasági minisztere, az OĽANO által jelölt Karel Hirman támogatja az uniós gázársapka bevezetését a csővezetékes gáz esetében, ami jó eséllyel uniós szintű piaci gázhiányt, azon keresztül pedig további áremelkedést gerjeszthet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »