Heger: A második afganisztáni mentőakció is sikeres volt

Heger: A második afganisztáni mentőakció is sikeres volt

Nyitókép: TASR/AP

Ma érkezik meg Afganisztánból Szlovákiába az a repülőgép, amelyen a közvetlen szlovákiai kötődéssel rendelkező, evakuált afgán polgárok tartózkodnak. A gépen elsősorban nők és gyerekek tartózkodnak, de diákok is vannak köztük.

A mentőakció rendkívül bonyolult körülmények között zajlott a szlovák speciális egység jelenlétében, amely szombaton katonai géppel érkezett Kabulba, és két éjszakát tartózkodott a helyi reptéren.

„A védelmi, külügyi és a belügyi tárca emberei, akik részt vettek ezen az akción, napokon keresztül, teljes erőbedobással, megállás nélkül dolgoztak. A kitartásuknak és a jó nemzetközi kapcsolatoknak hála az evakuáció sikeres volt. Külön dicséret illeti Jaroslav Naď védelmi minisztert és Ivan Korčok belügyminisztert“

– jelentette ki Eduard Heger kormányfő.

Hírdetés

Az elmúlt napokban a kabuli reptéren rendkívül drámai volt a helyzet, és óráról órára változott. Az embereket nagyon nehéz volt átjuttatni a tálibok ellenőrzése alól.

„Nagy köszönet illeti az amerikai felet, ugyanis egész idő alatt együttműködtek, a támogatásuk nélkül pedig nem tudtuk volna a megvalósítani az afgán menekültek evakuációját“

– jegyezte meg Heger.

A mentőakció további részleteiről a kormányfő, a külügyminiszter és a védelmi miniszter kedden tájékoztatják a nyilvánosságot.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »