Házszámokat is kapnak a szécsenyi lakók az utcanevek mellé

Házszámokat is kapnak a szécsenyi lakók az utcanevek mellé

Hivatalosan is Csíkszereda városrészének, lakóövezetnek számít már a korábban csak üdülőövezetként emlegetett Szécseny. Az erdőszéli városrész jelentős infrastrukturális fejlesztések előtt áll, de addig is az utcanevek elfogadásával és a házszámok kiadásával állandó lakcímek bejegyzésére nyílik lehetőségük az ott lakóknak.

Házszámokat is kapnak a szécsenyi lakók az utcanevek mellé

Szécseny a város egyik távolabb eső, fejlesztésre váró része • Veres Nándor

Hétvégi házak építésével kezdődött, lakóházakkal folytatódott a szécsenyi térfoglalás az elmúlt évtizedek során az övezetben, ahol az engedély nélküli építkezések helyzetének rendezésére a tíz éve elfogadott övezeti rendezési terv (PUZ) adott lehetőséget. Az ott lakó családok számára állandó lakcímek megállapítását teszi elérhetővé a helyi önkormányzat által legutóbb elfogadott határozat, amely az övezet utcanévjegyzékére vonatkozik.

Kép: Veres Nándor

Hírdetés

Korodi Attila polgármester szerint, amennyiben ez a határozat jogerőre emelkedik, lehetőség lesz házszámokat is igényelni. Így az állandó lakók ezeket az utcaneveket nemsokára már személyi igazolványaikban is viszontláthatják, mivel nem lesz akadálya a szécsenyi lakcímekre szóló igazolványok kiváltásának, ahogy eddig volt. A szécsenyi lakosok száma meghaladja az 1200-at, a víz- és szennyvízhálózat bekötésére vonatkozóan 550 háztartásból érkezett kérés korábban. Az utcaneveket az ott lakóktól beérkezett javaslatok alapján állapították meg, a javaslatokat a rendezési terv és a helyszín alapján elemezték. Tizenhat utca kapott nevet, ezek közül a Fürdő utca meghosszabbítása a Hellwig-fürdő utca nevet viseli, Hellwig János, az egykori Helwig-, ma Szeredaiként ismert fürdő létrehozója emlékére.

De van Hidegárok, Melegárok, Szél, Méhek, Alma, Süni, Medve, Napfényes, Borbély, Panoráma, Kispatak, Denevér és Rózsák megnevezés is a Fürdő és Szécseny utcák mellett.

Kép: Veres Nándor

Fejlesztések szükségesek A városrész a szintén távolabb eső Csibához hasonlóan jelentős infrastrukturális fejlesztésekre szorul. Így a Harvíz Rt. legújabb óriásberuházása révén, amelyet európai uniós alapokból a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) támogatásával végeznek, a hiányzó víz- és csatornahálózatot kell elkészíteni, ezek a munkálatok várhatóan jövőben kezdődhetnek el.

Az ott lakók által rendszeresen hiányolt útkorszerűsítés csak a hálózatépítés után történhet meg, de ugyanilyen szükség van a villamos hálózat fejlesztésére, amelyről a polgármester azt mondta, noha ez elsősorban a szolgáltató feladata, a város is szeretne segíteni ebben, mert a jelenlegi improvizált rendszerek nem fenntarthatók.

 Kovács Attila


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »