Hatházi Róbert: a húsvét minden kor emberének ugyanazt az üzenetet hordozza

Hatházi Róbert: a húsvét minden kor emberének ugyanazt az üzenetet hordozza

A nagyhét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az egyházi év csúcspontja – mondta az InfoRádióban a kecskeméti Szentcsalád Plébánia plébánosa.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt, és kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

„A nagyhét, és különösen is a vége, a szent három nap a kereszténységünk legnagyobb ünnepe, hiszen megünnepeljük Jézus kereszthalálát és föltámadását, és ez az, ami számunkra az egész egyházi évnek a csúcspontja” – mondta az InfoRádió érdeklődésére Hatházi Róbert.

Hírdetés

A kecskeméti Szentcsalád Plébánia plébánosa kiemelte, hogy a szent három nap olyan ünneplés a katolikus egyházban, amelynek a liturgiái csak egy évben egyszer kerülnek elő, és olyan elemeket tartalmaznak, amik máskor nem. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a katolikus egyházban ez az ünnep nemcsak egyfajta emlékezést jelent, hanem azt is, hogy a „jelenbe hozzák” a korabeli eseményt.

„Mi szeretnénk átélni, megélni Krisztus kereszthalálát, a szenvedését és aztán a föltámadását. És szeretnénk azt az örömet megélni, amit az apostolok megéltek, amikor találkoztak a föltámadt Krisztussal” – mondta a plébános.

Arra a felvetésre, hogy az idők előrehaladtával, változik-e az üzenete a húsvétnak, a feltámadásnak, Hatházi Róbert azt mondta, a húsvét mindig a feltámadásról fog szólni, a reményről, az új élet kezdetéről. „Ez minden kor emberének nagyon fontos vágya, hogy szeretnénk megújulni, vagy szeretnénk újrakezdeni, szeretnénk élettel telítődni, és a húsvét pontosan ezt hordozza minden kor embere számára” – mondta az atya.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »