Hatékony utókezelés agyvérzés után Érsekújvárban

Hatékony utókezelés agyvérzés után Érsekújvárban

Nagyszabású felújításon ment át a legutóbbi hónapokban az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet, műszakilag is fejlesztették az osztályokat. Az egészségügyi központ az Európai Regionális Fejlesztési Alap, Interreg V-A határon átnyúló együttműködési program jóvoltából még többet tehet a betegek mielőbbi felépülése érdekében.

Az érsekújvári kórház 163 098 eurót fordíthat annak a RoRehab elnevezésű rehabilitációs programnak a megvalósítására, amellyel hatékony eredményt érhetnek el az agyvérzésen átesett betegek utókezelésében. Ján Baček, a kórház szóvivője arról tájékoztatott, hogy a robotikus rehabilitációt azoknál a betegeknél is sikeresen alkalmazhatják, akik másfajta agybetegségben, vagy érrendszeri betegségben szenvednek. A kórház magyarországi partnere, a Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézet mintegy 400 ezer eurót fordíthat a fejlesztésekre, a közös projekt 2022. október végéig tart. A két egészségügyi központ ezt követően is folytatná az együttműködést, az új berendezések kapcsán szakmai tapasztalatcserére nyílik lehetőségük. Agyvérzés következtében, amely elsősorban a középkorú és idősebb embereket sújtja, a betegek mozgáskorlátozottá válhatnak, és a 2018-as szlovákiai adatok alapján a második leggyakoribb, halálesettel végződő betegségként tartják számon a stroke-ot. A robotika új reményt adhat a betegeknek, hogy mielőbb felépüljenek, önellátóvá váljanak. Újfajta kihívást, továbbképzési lehetőséget jelenthet az új rehabilitációs gyógymód az egészségügyi dolgozók számára. A Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézet a felső végtagok mozgásszervi funkcióinak újbóli beindítására, a járás, az egyensúly ismételt fejlesztésére alkalmas robot-edzőt vásárolhat a támogatásból. Az érsekújvári kórház vertikális mobilizációs berendezéssel gazdagodik, hogy az agyi érkatasztrófát elszenvedő betegek, akiknek számos mozgásszervi funkciója érintett lehet, mielőbb talpra álljanak. A robotasszisztált terápia jóvoltából az egyensúly megtartását, a biztosabb állóképességet és a járást is gyakorolhatják. A stroke-on átesett pácienseknél a robotok által alkalmazott ismétlődő mozgások segítenek az idegsejtek közötti új kapcsolatok kialakításban, az elvesztett mozgásszervi funkciók újratanulásának folyamatában.

Hírdetés

A támogatás részét képezi két szakmai értekezlet és két szimpózium megrendezése, hogy szorosabbá váljon a kapcsolat az intézmények egészségügyi dolgozói, rehabilitációs szakemberei között.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »