Hatékony meteorológiai előrejelzések kellenek

Hatékony meteorológiai előrejelzések kellenek

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A szervezet megújulásának célja, hogy az időjárás előrejelzések fejlesztése mellett professzionálisan célzott szolgáltatásokkal, például az időjárásfüggő megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatással segítse a zöld átállást, az energiahatékonyságot, az energiaszektort, az agráriumot, a közlekedésbiztonságot és a levegőtisztaságot – mondta Czepek Gábor, aki emlékeztetett, hogy a jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. A közlemény szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, ezért a kormány energiapolitikájának középpontjában a környezetkímélő energiaforrások és annak tárolása áll, amely erősíti Magyarország energiaszuverenitását. A zöldenergia hatékony felhasználásához elengedhetetlen az időjárási és éghajlati viszonyok minél pontosabb ismerete, így a szervezet a jövőben az eddigi feladatainak ellátása mellett megkerülhetetlen szerepet kap az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában és a globális felmelegedés következtében fellépő időjárási jelenségek hatékony kezelésének elősegítésében.

Az állami meteorológia területén szükséges rugalmas és piacorientált működés érdekében  az OMSZ 2024. január elsejétől vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tevékenységét, ami hozzájárul a fejlesztéseket és beruházásokat segítő európai uniós források hatékony felhasználásához is. A társaságnak február végéig kell elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet – emelte ki Czepek Gábor a főbb szervezeti változásokat ismertetve. A jövőben a társaság az előrejelzések további fejlesztésével és speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal, például nagyobb felbontású speciális előrejelzésekkel segítheti a termelés-menetrendezéssel, a rendszer és hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok és költségek csökkentését, ami növeli az energiahatékonyságot és az energiabiztonságot. Ezen kívül január elejétől egyes környezetvédelmi, így az uniós ökocímkével kapcsolatban ellátott feladatokkal és uniós projektekkel, valamint a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) üzemeltetésével bővülhet a társaság tevékenysége. Emellett július elsejétől egységes szakmai irányítást kap a levegőtisztaság-védelem és a társaság láthatja el az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat működtetésével kapcsolatos feladatokat.

Hírdetés

Az államtitkár a közlemény szerint aláhúzta, a jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait természetesen ellátja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., de ki kell egészülnie a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, melyhez a meglévő szakmai tudásra szükség lesz.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »