Határtalanul a Kárpát-medencében – támogatás az anyaországi fiatalok határon túli kirándulásaira

Határtalanul a Kárpát-medencében – támogatás az anyaországi fiatalok határon túli kirándulásaira

Mától elérhetőek a Határtalanul! program 2023-as pályázati felhívásai, amelynek melynek részleteit és újdonságait Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ismertette.

A Határtalanul! program célja a magyarországi fiatalok határon túli kirándulásainak támogatása, annak érdekében, hogy megismerjék az anyaország határain kívül élő magyarságot, s hogy elősegítsék a külhoni magyar fiatalokkal való kapcsolatok kialakítását és megerősítését.

2011-es indulása óta a programnak köszönhetően már több mint 500 ezer magyarországi diák jutott el a külhoni magyarlakta területekre.  

Összekötni a magyar fiatalokat

Az idei pályázatok részleteit és újdonságait bemutató sajtótájékoztató elején Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy egyik legfontosabb céljuk az anyaországi fiatalok bevonása a nemzetpolitikába, s hogy megismertessék velük a Kárpát-medencében élő magyar közösségeket és régiókat.

„A programban ez idáig 888 magyarországi település több mint 500 ezer hetedikes, illetve középiskolás diákja, közel 9000 tanulmányi kiránduláson vett részt” – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy a mai napon is több mint 5 ezer diák volt úton, 153 kirándulás keretein belül.

A koronavírus-járvány erősen visszavetette a programot, amely nemcsak a fogadó szervezeteknek okozott nehézséget, hanem azoknak a vállalkozóknak is, akik akár Magyarországon, akár a határon túli régiókban a tanulmányi kirándulások megszervezésével, lebonyolításával, illetve a vendégvárással foglalkoztak.

A járványhelyzetet követően aztán újraindulhatott a Határtalanul! program: csak májusban 642 kirándulás valósul meg, míg a 2022-es pályázat nyertesei az idei évben már több mint 2 millió kilométert tettek meg.

Barangolás a Kárpát-medencében

Hírdetés

A kirándulásokra szánt teljes támogatási keretösszeg a 2023-as évben 4 milliárd forint, melyből 500 ezertől egészen 5 millió forintig igényelhet egy-egy osztály vagy csoport.

„A program lehetővé teszi, hogy a csoportokba akár más osztályok, esetleg más évfolyamok tanulói is bekapcsolódjanak. Legalább két éjszakás tanulmányi kirándulást kell megvalósítani, melyre elsősorban a magyarországi általános iskolák hetedikesei, valamint a hat-nyolc évfolyammal működő gimnáziumok, szakgimnáziumok, köznevelési- és szakképző intézmények 3. évfolyamos tanulói pályázhatnak.

Vissza nem térítendő támogatásról van szó, melynek maximális összege főleg a tanulmányi kiránduláson részt vevők számától, illetve a megtenni tervezett kirándulás nagyságától függ”

– ismertette a részleteket Potápi Árpád János.

A kirándulásokat Románia, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia vagy Horvátország magyarok által lakott területein lehet megvalósítani. Ugyanakkor a program az idei évtől kezdve lehetővé teszi, hogy a tanulók olyan, nem magyarok által lakott területekre is ellátogassanak, ahol a magyar történelemhez és kultúrához kapcsolódó nevezetesség vagy történelmi emlékhely található. Ezek megtalálhatók többek közt a Kárpát-medencei Bakancslistán, a Rákóczi nyomában – Kárpát-medence útikönyvben, valamint a Határtalanul! Barangoló honlapon szereplő helyszínek között.

A program újdonságai

Az idei évtől a maximálisan nyújtható támogatás mértékének kiszámításához használt képletben a napi díj (16 ezer forint/fő/nap) és a kilométer díj is megemelésre került. A projektvezetői díj 100 ezer forintra nőtt, továbbá a buszsofőr szállás- és étkeztetési költsége is elszámolható lesz a pályázatban.

Ugyancsak újdonság, hogy a Szlovéniában és Horvátországban megvalósuló kirándulások esetén engedélyezésre került a határ közeli, magyarországi szálláshelyek igénybevétele, Erdély esetében (Kovászna, Hargita és Maros megyében) pedig már a síeléssel kapcsolatos programok megvalósítását is támogatják.

Az idei évre visszavezetésre került a pontozásos rendszer, amelyen belül plusz pontot jelent, ha a tanulócsoportok részt vesznek a Magyarság Háza rendhagyó tanóráin, illetve olyan, egész napos programokon, ahol túráznak, kirándulnak vagy sportolnak.

„Szeretnék elvinni a programot egy olyan irányba, hogy ne csak átszáguldjanak az egyes területeken, s hogy ne csak a történelmi és a kulturális nevezetességekre fókuszáljanak, hanem ismerjék meg a Kárpát-medence természetét és földrajzát. Továbbá az új, választható programelemeink lehetővé teszik, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a helyi kisvállalkozókkal és gazdálkodókkal. Sok helyen még ma is foglalkoznak hagyományos mezőgazdasággal, illetve feldolgozóiparral, legyen szó akár sajtgyártásról, akár lekvár és szörp előállításáról, készítéséről, vagy akár a méhészetről, mézkészítésről” – fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár.

A 2023-as Határtalanul! program megvalósítási időszaka a 2023/24-es tanév, így a tanulócsoportok a szeptember 1-től 2024. augusztus 31-ig terjedő időszakra tudnak pályázni, amelyre a mai naptól van lehetőségük, egészen június 9-ig, 14 óráig. A pályázat benyújtása elektronikus formában történik a NIR online területén, a felhívás részletei pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján, illetve a kulhonimagyarok.hu címen érhetők el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »