Határkő áthelyezésével módosította véletlenül a belga-francia határt egy gazda

Határkő áthelyezésével módosította véletlenül a belga-francia határt egy gazda

Egy helyi történelemrajongó az erdőben sétálva vette észre, hogy a két ország közötti határvonalat jelölő kőtömböt 2,29 méterrel elmozdították – adta hírül a BBC News.

A belga gazda, akit feltehetőleg zavart a traktor útjában lévő határkő, áthelyezte azt Franciaország területére. Szerencsére azonban a határ mindkét oldalán derűsen reagáltak az incidensre.

ez azonban nem szerencsés ötlet” – mondta a francia TF1 televíziós csatornának David Lavaux, az ügyben érintett Erquelinnes nevű belga település polgármestere.

„Én örültem, mert a városom nagyobb lett” – tette hozzá nevetve Lavaux, megjegyezve, hogy a szomszédos Bousignies-sur-Roc polgármestere ugyanakkor nem ért egyet a változtatással. „Jobban tesszük, ha elkerülünk egy újabb határháborút” – jegyezte meg tréfásan Aurélie Welonek, az említett francia település polgármestere.

Hírdetés

A Franciaország és a mai Belgium területe közötti határvonal 620 kilométer hosszan nyúlik el. Hivatalosan az 1820-ban aláírt kortrijki szerződésben fektették le. A szóban forgó határkő 1819-ből való, amikor a határvonalat először kijelölték.

A belga hatóságok fel fogják venni a kapcsolatot a gazdával, hogy felszólítsák a határkő visszahelyezésére.

Lavaux szerint, ha a gazda együttműködik, akkor békés úton rendezik az ügyet, ha azonban nem engedelmeskedik, akkor akár vádat is emelhetnek ellene.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »