Harmincéves a miskolci Fráter-gimnázium

Harmincéves a miskolci Fráter-gimnázium

1992. szeptember 1-jén három első osztállyal nyitotta meg kapuit Miskolcon a Fráter György Katolikus Gimnázium a Szatmári Irgalmas Nővérek épületében és vezetése alatt. Az intézmény alapításának harmincadik évfordulóját szentmisével és gálaműsorral ünnepelték az iskola pedagógusai és diákjai május 27-én. A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be.

Az ünnepi eseményen Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is jelen volt.

A szentmise homíliájában Ternyák Csaba érsek felidézte az iskolaalapítás körülményeit. Az elmúlt harminc évben nemcsak a fráteres közösség, hanem azóta több oktatási intézmény létrejött a városban. Ezekben az intézményekben is és a templomokban is ott vannak azok a hívek, akik számára fontos Jézus Krisztus tanítása, akik számára a kereszténység nemcsak egyfajta kulturális önazonosságot jelent, hanem ennél sokkal többet – emelte ki a főpásztor. Hozzátette: „A kereszténység számunkra azt jelenti, hogy Jézus Krisztus a mi ideálunk”.

E tanév mottója – Péter szemével nézni Jézusra – azt jelenti számunkra, hogy felfedezzük benne: ő nem csak egy népvezér, nem csak egy mozgalom elindítója, nem csak egy vallásalapító, hanem a mi személyes Megváltónk, az igazi megoldás az életünkre – fogalmazott az egri érsek. Homíliája végén arra buzdította a diákokat, hogy a nyári szünetben se távolodjanak el a templomi közösségtől és Jézustól, mindig legyen idejük imádságra, a Jézussal való párbeszédre.

Az ünnepi esemény a miskolci Művészetek Házában, köszöntőkkel folytatódott.

Molnár Tünde, a Fráter-gimnázium igazgatónője hangsúlyozta: „A hagyományokra építünk, abból táplálkozunk. Elődeinktől kapott örökségünket féltve őrizzük, a jövőben is vigyázzuk iskolánk hírnevét, eredményességét, belső kohézióját, stabilitását.

A változás jó és fontos addig, amíg az értékek ugyanazok maradnak. Gimnáziumunk a keresztény értékekre épít” – hangzott el az intézményvezető beszédében.

Hírdetés

Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) elnöke, aki tíz évig igazgatóként koordinálta a miskolci gimnázium életét, köszönetet mondott a Szatmári Irgalmas Nővéreknek, valamint Mariscsák István iskolaalapító-igazgatónak a kezdeti lépések segítéséért. Beszédében többek között kiemelte: „Önmagukon elgondolkodó, küldetésüket, hivatásukat kereső fiatalok kerülnek ki ebből az iskolából. Ebben kísérőnek lenni, ebben szolgálatot tenni a legnemesebb feladatok közé tartozik. A Fráter György Katolikus Gimnázium kezdettől fogva ezt a küldetést teljesíti.”

A köszöntők sorát Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke beszéde zárta, aki egykori fráteres diákként tiszteletét és köszönetét fejezte ki azon papok és pedagógusok felé, akik a harminc év során részt vettek az intézmény felvirágoztatásában. Felidézte saját diákéveinek élményeit, majd rámutatott, hogy a történelmi egyházak, az egyházi iskolák szerepe nélkülözhetetlen a keresztény Magyarország megőrzése érdekében .

A jubileumi ünnepség a diákok műsorával folytatódott.

Szöveg: Pap Ildikó

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szent István Televízió – Federics Róbert

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »