Harmincéves a Kortárs Magyar Galéria – VIDEÓKKAL

Harmincéves a Kortárs Magyar Galéria – VIDEÓKKAL

A Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahely egyik fontos kulturális intézménye. 1994-es megalapításával a város vezetése és a támogató szervezetek azt tűzték ki célul, hogy elősegítse Dunaszerdahely, Csallóköz és a felvidéki magyarság kulturális életét. Túllépve ezen a célkitűzésen az egész Kárpát-medencei magyar művészvilágtól érkeznek alkotások, valamint vándorkiállítások keretén belül viszik a hírét szerte az intézménynek. Az akkori polgármester, Pázmány Péter, illetve Luzsicza Lajos kezdeményezésére egy alapítvány jött létre, melynek feladata évtizedek óta változatlan: a jelenkori magyar képzőművészet stílusgazdag, európai látképű alkotásainak gyűjtése és bemutatása.

A Kortárs Magyar Galéria megalapításának 30. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás megnyitóján részt vett Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, köztársaságielnök-jelölt, Szakáll Mária, a kiállítás kurátora, aki elmondta, az alapján válogatta a kiállított műveket, hogy tükrözzék a harminc év sokszínűségét. 

Ebből a szempontból a dunaszerdahelyi anyag egyedülálló, jelenleg több mint ezer alkotást számlál. A gyűjtemény célja átfogó képet kialakítani a kortárs magyar képzőművészetről, ezért a galéria a birtokában álló alkotásokat rendszeresen bemutatja a közönségnek.

Hírdetés

A gyűjtemény érdekessége, hogy kizárólag ajándékozás útján gyarapodik, a galéria nem vásárol és nem is árusít műtárgyakat, teljesen nonprofit alapon működik. 

– mondja Iván Péter, az intézmény igazgatója. 

Az intézmény fő támogatója Dunaszerdahely önkormányzata, az épület fenntartója a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, emellett pedig a Magyar Állam hathatós támogatását is élvezheti a galéria, hiszen nemzeti jelentőségű intézményként tartja számon az anyaország. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte,

a kultúra az, amely összeköt minket, amely megtart és megerősít, ezért fontos, hogy az ilyen jellegű intézmények támogatva legyenek”.    Videó:  ma7


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »