Hamarosan újabb szakmák képviselői mehetnek korkedvezményes nyugdíjba! Mutatjuk, kik!

Hamarosan újabb szakmák képviselői mehetnek korkedvezményes nyugdíjba! Mutatjuk, kik!

Új törvényjavaslattal rukkolt elő az SaS, amely az anyasági hozzájárulás átalakítása mellett a korkedvezményes nyugdíjra jogosult szakmák listáját is megváltoztatná.

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, az SaS által az anyasági hozzájárulás átalakítására vonatkozó javaslatot. A jelenleg érvényes szabályozás szerint annak a várandós vagy már megszületett gyermekről gondoskodó nőnek keletkezik jogosultsága az anyasági támogatásra, aki a szülést megelőző két évben betegbiztosítást fizetett legalább 270 napig. A módosítás lényege, hogy a 270 napba számítson bele a középiskolás vagy egyetemi tanulmányok ideje is, ami a jövendő hivatásra való felkészülést szolgálja és a megfelelő műveltségi szint elérését célozza, írják indoklásukban a törvénymódosítás beterjesztői.

Hírdetés

A javaslat egy másik eleme, az úgy nevezett szabad foglalkozást (slobodné povolanie) űzők korkedvezményes nyugdíjának lehetővé tétele.

Az olyan szakmát, foglalkozást űzők, mint az értékbecslő, az ügyvéd, vagy a könyvvizsgáló (és még sok más) korábban nem számítottak önálló kereső tevékenységet folytató magánszemélyeknek (SZČO), de, ha a képviselői javaslat átmegy, szeptembertől mindez megváltozhat. Így nekik is módjuk lenne az „idő előtti”, korkedvezményes nyugdíj igénylésére.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »