Hamarosan Tél tábornok is beszálla háborúba, és nem az ukránok oldalán. Milliók hagyhatják el az országot

Hamarosan Tél tábornok is beszálla  háborúba, és nem az ukránok oldalán. Milliók hagyhatják el az országot

Itt a nyár vége, vészesen közeleg a fűtési szezon. Míg Európa próbál eladható politikai narratívát kidolgozni az ideológiai alapon (vagy más ország érdekei mentén…) okozott energiaválság tálalására, Ukrajnában egyre reménytelenebb a helyzet. Nem a frontról van szó, hanem arról, hogy hamarosan Tél tábornok is beszáll a konfliktusba, és jelenleg nagyon úgy fest, hogy az oroszok oldalán. Az ukrán energiahiány pedig még a mostaninál is nagyobb menekültválságot idézhet elő tőlünk keletre.

Jelenleg az ukrán lakosság nagyjából harmada hagyta el a 2014. előtti Ukrajna területét vagy él belső migrációban. Az országot elhagyó menekültek száma az orosz adatokat is figyelembe véve tízmillió körül lehet. Ez a hideg időjárás közeledtével csak enyhe ízelítő lesz.

Európában még csak készülünk az energiaválságra, Ukrajnában már a hétköznapok része az üzemanyag és energiahiány. A hatóságok egyre nyíltabban beszélnek róla, hogy a független Ukrajna legnehezebb tele előtt állnak, és az ország legnagyobb részében gáz- és áramhiány lesz, a városokban nem lesz fűtés.

A háború előtt Ukrajna üzemanyagigényének 80 százalékát importálta, nyilvánvalóan az olcsó energiahordozókat kínáló Oroszországtól. A háború kirobbanása előtti és utáni időszakban azonban Ukrajna már Európából kap üzemanyagot és energiahordozókat.

Paradox módon talán még Közép-Európánál is nagyobb károkat szenvedhet el Ukrajna az uniós olajembargó miatt, ugyanis az eddigi viszonylag olcsó európai üzemanyag exportjának a türelmi idő lejártával végeszakad.

Hasonló a helyzet az orosz gázzal is. Ukrajna eddig is azzal fűtött, csak épp nem Oroszországtól, hanem Európától vásárolta. Csakhogy jelenleg nincs elég földgáz a piacon (Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter állítása szerint van, csak iszonyatosan nagy az ára, ami gyakorlatilag más megfogalmazása a hiánynak, mert nem ok nélkül diktálhatnak bármilyen árat a gázkereskedők – a szerk.). Ez pedig Ukrajnát még súlyosabb kihívások elé állítják, mint Európát.

Hírdetés

Ukrajna saját bevallása szerint a télre szükséges 19 milliárd köbméternyi földgázból még csak 12 milliárd köbméternyit tárolt be, és erősen kétséges, hogy a fennmaradó 36 százaléknyi hiányt pótolni tudja a tél beköszönte előtt. Vagy azért, mert az oroszok elzárják a gázcsapokat, vagy azért, mert képtelen megfizetni a minden héten új árrekordot felállító földgázt.

Egyes tudósítások szerint, ha ilyen alacsony marad a nyugat-ukrajnai tárolók töltöttségi szintje, egyszerűen nem lesz elegendő nyomás arra, hogy az ország keleti és középső részeit ellássák energiahordozóval. E tekintetben teljesen új értelmet nyer Ukrajna nemrégiben tett felajánlása az EU-nak, amelyben felajánlotta tárolókapacitásait – a korábbi évtizedek tapasztalatai szerint ilyen szükséghelyzetben Kijev nem tétovázna hozzányúlni a területén lévő készletekhez.

Mindehhez még vegyük hozzá a háború okozta infrastrukturális és épületkárokat, az áramelosztóhálózatot ért károkat, a zaporizzsjai atomerőmű leválasztását az ukrán hálózatról (amely csak idő kérdése, és ami azt jelenti, hogy az ukrán áramtermelés 20 százaléka oda), hogy korábban az oroszok már elfoglaltak egy paksi atomerőmű teljesítményével bíró hőerőművet, és hogy Európa már csak saját kárára tudja kisegíteni Ukrajnát télen.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága már szögek, fa és szigetelés osztásába kezdene Ukrajnában, hogy a sérült, vagy elhanyagolt javírásra szoruló házakat, lakásokat felkészítsék a téli időjárásra. Ez azonban legjobb esetben is csak töredékmegoldást nyújt.

Minden jel arra utal, hogy a télen hideg elől tízezrek, százezrek indulnak meg Ukrajnából a szélrózsa minden irányába.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »