Halálos vége lett a hamis riasztásnak, kommandós lőtte le a kétgyermekes apát

Halálos vége lett a hamis riasztásnak, kommandós lőtte le a kétgyermekes apát

Csütörtök éjjel segélykérő hívás futott be az amerikai rendőrséghez: egy fegyveres férfi agyonlőtt valakit, túszokat ejtett, és azzal fenyegetőzik, hogy felgyújtja az egész házat. Ilyen – az Egyesült Államokban egyáltalán nem elképzelhetetlen – helyzetben nem csoda, hogy a hatóságok nagy erőkkel, és mindenre készen vonultak ki a kansasi címhez. A feltételezett tettes azonban egyszerűen ajtót nyitott, s meglepetésében többszöri felszólítás ellenére sem emelte elég magasra a kezét. Ez végzetes hibának bizonyult: egy rendőr, attól tartva, hogy a gyanúsított fegyveréért nyúl, egy lövést adott le. A kétgyermekes, 28 esztendős Andrew Finch belehalt sérüléseibe.

Csakhogy kiderült, sem gyilkosság, sem túszejtés, sem fenyegetőzés nem történt, de még fegyver sem volt az agyonlőtt férfinál. Andrew Finch úgynevezett „swatting” áldozata lett. A „swatting” az amerikai rendvédelem különleges egységének, a SWAT-nek a nevéből származik, és egy olyan „ugratást” jelent, melynek során egy hamis segélyhívással ráhívják valakire a rendőrséget. A veszélyes „tréfa” főleg a videójátékosok körében népszerű: mivel gyakran magukat is kamerázva, élőben közvetítve játszanak, vagy mikrofonnal beszélgetnek egymással, a jelenetnek így az egész világ, vagy a játékos-közösség is tanúja lehet. Sőt, később ezek akár a YouTube-on terjedhetnek tovább:

Hírdetés

A rendőrség a hamis bejelentéssel kapcsolatban őrizetbe vett egy 25 éves fiatalembert. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az áldozat nem volt tagja semmilyen játékosközösségnek. Az is előfordulhatott persze, hogy az egyik játékos szándékosan hamis lakcímet adott meg társának, így annak „ugratása” is rossz helyre irányult. A helyi médiának nyilatkozó család mindenesetre ugyanolyan hibásnak tartja a bejelentőt, és a rendőrséget is. A halálos lövést leadó egyenruhás egyébként több mint hét éve szolgál, a vizsgálat idejére fizetett szabadságra küldték.

A „swattingről” régóta vita zajlik az Egyesült Államokban. A rendőrség többször figyelmeztett már arra, hogy mennyire rosszul is elsülhet egy ilyen „ugratás”, és az a fenti videóból is látható, hogy a gépfegyverekkel felszerelt különleges egységek egyáltalán nem tréfálnak, hiszen ők nem tudhatják, hogy valójában nem éles helyzetben vannak. Korábban is előfordultak már balesetek, a The New York Times felidézi például, hogy 2015-ben a hatóságok gumilövedéke tört csontokat, máskor a rendőrre lőttek rá, mert azt hitték betörő. Kérdés az is, milyen büntetést szabjanak ki a hamis bejelentőkre? Hiszen nyilván nem csak a rendőrség erőforrásait vesztegetik, de egyben életeket is veszélybe sodornak. Volt már, akit egyéves börtönbüntetésre ítéltek emiatt, egy halálosan végződő „swatting” esetében azonban nyilván komolyabb büntetésre számíthat az elkövető. Problémát jelenthet az is, hogy a bejelentő még csak nem is feltétlenül az Egyesült Államokból származik, segélyhívást akár a világ másik végéből is leadhatnak. A jelenség ellen próbál fellépni a játékos közösség is, talán ez a tragédia ébresztőt fúj majd, mennyire veszélyes ilyen tréfát űzni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »