Hagyományteremtő céllal szerveztek kórustalálkozót a Győri Egyházmegyében

Hagyományteremtő céllal szerveztek kórustalálkozót a Győri Egyházmegyében

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg első ízben az Istvánffy Benedek középiskolai kórustalálkozót március 31-én a győri Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, AMI, Gimnázium és Kollégiumban. A program – amely az iskola vezetésénél is támogatásra talált – megálmodója Iván Gabriella, az Apor Vilmos Iskolaközpont énekkarának karnagya, ének-zene tanára.

Az Apor Kórus megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy egyházi iskolához méltó kóruskultúrát teremtsen. Évtizedek óta sikeres szereplője a város kulturális és kóruséletének, országos minősítések, belföldi és nemzetközi versenyeredmények, gazdag kulturális kapcsolatok igazolják, hogy az énekkar betöltötte hivatását. Számos alkalommal érdemelte ki az Év Kórusa kitüntető címet, az arany diploma minősítést.

Az egyházi iskolák a magyar kultúra, az egyházzenei örökség letéteményesei. A Győri Egyházmegye iskolái, diákjai és tanárai egyaránt lelkes ápolói az egyházzenei hagyományoknak. Az iskolákban és templomokban a szertartások alatt és koncerteken csendülnek fel a dicsőítő énekek, énekelt imádságok.

Kodály Zoltán országaként pedig a népzenei és komolyzenei értékeink átadásának helyszínei is az iskolák. Kodály gondolatával szólva: „Minden nemzet büszke örömmel tudatja, tanítja meg gyermekeinek nemzeti értékeit. Az örökséget ápolni mindannyiunk kötelessége.”

A Győri Egyházmegye iskolái örömmel vették a felkérést, és képviseltették magukat a találkozón. A rendezvény névadója Istvánffy Benedek (1733–1778), aki haláláig a győri székesegyház orgonistája és karnagya volt, zeneszerzőként is maradandó érdemeket szerzett. Munkásságának kiemelkedő része kottamásolási tevékenysége, melynek eredményeként a 18. századi Magyarország második legfontosabb zenei gyűjteményévé válhatott a győri székesegyház kottatára.

A kórustalálkozó céljai között szerepelt, hogy hangverseny, szakmai délután formájában biztosítson lehetőséget a tapasztalatcserére a katolikus egyházi gimnáziumok kórusai között, színtere kívánt lenni a tudásmegosztásnak; vállalt feladata a szakmai, emberi kapcsolatokat az együttműködés által segíteni, erősíteni a kórusok szakmai fejlődését, valamint a magyar egyházzene értékeinek tovább örökítése.

A kórusok műsoraiban szép számban szerepeltek egyházi művek, nyitószámként Kodály Stabat Mater című kórusműve hangzott el.

Hírdetés

A meghívásra a Győri Egyházmegye szinte valamennyi katolikus középiskolája igent mondott. Színvonalas, igényes előadással a házigazdákon kívül képviseltette magát a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda kórusa, Kretzné Budaker Dóra vezényletével; a soproni Szent Orsolya Katolikus Gimnázium kórusa, Révész József karnagy vezetésével; a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium vegyeskara, Keresztényné Barth Judit vezényletével és a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Vox Angelorum leánykara, Vántusné Gaál Zsófia irányításával, valamint vendégként és az országos szakmai szervezet, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének képviselőjeként Etseyatse Andrea és az általa vezetett Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola alsós kamarakórusa.

A találkozó a szervezők szándéka szerint nem verseny volt. Az előadásokat szakmai délután, kötetlenebb formájú közös éneklés, daltanulás követte. Felemelő pillanat volt, mikor az iskolai kórusok egyesüléséből létrejövő nagykórus négy szólamban adta elő az Ír áldást és a Békedalt.

A rendezők nem titkolt célja volt, hogy élményt nyújtsanak a részt vevő és a közönségben ülő diákok számára egyaránt.

Iván Gabriella karnagy megfogalmazásában inspirációt akartak nyújtani, hogy a digitális eszközök, „okoskütyük” világában élő fiatalok megtapasztalják az együtténeklés katarzisát, azt az élményt, hogy a kemény munka, gyakorlás, milyen felemelő pillanatokat teremt előadónak és befogadónak egyaránt.

A sikeres és értékes program zárásakor a résztvevők abban a reményben köszöntek el egymástól, hogy a rendezvény valóban hagyománnyá tud válni, s a következő évben ismét találkozhatnak a kórusok egymással.

Szöveg: Pintérné Gergics Ágnes

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Varga Barnabás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »