Ha szükséges, este 8 óra után is folytatódik a közmédiáról szóló tárgyalás

Ha szükséges, este 8 óra után is folytatódik a közmédiáról szóló tárgyalás

Ha szükséges, este 8 óra után is folytatódik a közmédiáról szóló tárgyalás Mészáros Richárd2024. 06. 20., cs – 19:10

Ha szükség lesz rá, este 8 óra után is folytatják a tárgyalást a parlamenti képviselők a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvénytervezetről. Ezt követően szavaznak a javaslatról. A módosító javaslatot Peter Žiga (Hlas), a parlament alelnökének javaslatára szavazták meg a képviselők.

A parlament döntése értelmében a jövő heti ülésen, sem kedden (június 25.), sem szerdán (június 26.) nem szavaznak. A következő szavazásra csütörtökön kerülne sor. A képviselők abban is megállapodtak, hogy az alkotmánybírók megválasztására jövő csütörtökön 17 órakor kerül sor.

Žiga javaslatára a képviselők a mostani ülés napirendjére tűzték az adatvédelmi hivatal elnökének megválasztását is. A tervek szerint erről szerdán tárgyalnak, csütörtökön szavaznak.

Napirendre került a természetvédelmi törvény is, amelyet még Zuzana Čaputová köztársasági elnök vétózott meg, és újratárgyalásra visszaküldte a parlamentnek. A törvény a fakivágást egyszerűsítené. A képviselők június 26-án 9 órakor tárgyalnak a javaslatról. Ezt követően második olvasatban a tájrendezési törvény módosításáról tárgyalnak.

Kapcsolódó cikkünk Pozsony |

Hírdetés

A parlament csütörtökön tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely kormányzati ellenőrzés alá vonná a szlovák közmédiát (RTVS). A felszólalások időtartamát a koalíció korlátozta, koraeste várhatóan jóváhagyják a jogszabály-módosítást. Az ellenzék Alkotmánybírósághoz fordulhat. A köztévé és közrádió munkatársai tiltakozó megmozdulást szerveznek.

Az SNS-es képviselők által benyújtott törvénymódosítási javaslat lényegében azt a célt szolgálja, hogy a közmédia jelenlegi vezetését menesszék, az új vezérigazgatót pedig a kulturális minisztérium és a kormánykoalíció delegáltjaiból álló közmédia tanács válassza ki. A tanács le is válthatja az igazgatót. Az indítvány szerint egy etikai bizottságot is létrehoznak, amely az újságírók, szerkesztők, riporterek stb. munkáját vizsálja majd. Ennek a testületnek a tagjait az említett tanács elnöke nevezi ki. Így az intézmény által sugárzott tartalomnak a kormány érdekei mentén való ellenőrzésére is lehetőség nyílik. Ezzel együtt a közmédiát Szlovák Rádió és Televízióról (RTVS) Szlovák Televízió és Rádióra nevezik át.

Csütörtökön a koalíció 12 órában korlátozta a törvénymódosítás második olvasatának parlamenti vitáját, szerintük ugyanis a témában már minden, ami fontos, elhangzott. Májusban, amikor a javaslatot első olvasatban tárgyalták, szintén korlátozták a parlamenti vitát. A javaslatot prezentáló Roman Michelko SNS-es képviselő szerint most a második olvasatban ugyan lesznek még apróbb módosítások, de ezek csak technikai jellegűek. A kulturális miniszter, az SNS által jelölt Martina Šimkovičová szerint az indítvány megfelel a nemzetközi standardoknak. Dušan Jarjabek, Smeres parlamenti képviselő ugyancsak úgy véli, a törvény rendben van, de az új vezérigazgató és az új tanácstagok fizetésének emelése érdekében módosító javaslatot adott be.

A törvény július elsején lép életbe. Az ellenzéki Progresszív Szlovákia képviselője, Zora Jaurová azonban arra hívta fel a figyelmet, emiatt a közmédiát legalább három hónapig egy ügyvezető igazgató fogja irányítani. Az új vezérigazgatót választó tanácsnak ugyanis időre van szüksége arra, hogy felálljon, illetve az intézményvezetői pozícióra való jelentkezésre is bizonyos időintervallum áll rendelkezésre. Az ügyvezető igazgatót a törvényhozást jelenleg irányító házelnökhelyettesnek kell majd kineveznie. A törvénybe az is bekerült, hogy ennek a személynek nem kell szükségszerűen a közmédia alkalmazottai közül kikerülnie.

Az ellenzék ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja az indítványt és azt is, ahogy a koalíció azt a parlamentben át akarja vinni. Jozef Hajko (KDH) úgy nyilatkozott, az indítvány javíthatatlan. Zora Jaurová, aki a törvényhozás kulturális bizottságának alelnöke arról beszélt, már keresik a jogi lehetőségét, milyen formában fogalmazzák meg a törvénnyel kapcsolatos alkotmányos panaszukat, amellyel azt az Alkotmánybíróság elé utalják. Mária Kolíková (SaS) a parlamenti vita 12 órában való korlátozását bírálta és szintén arra utalt, a jogszabályt az Alkotmánybíróság elé küldhetik.

A közmédia alkalmazottai csütörtök délutánra sztrájkot és tiltakozó megmozdulást hirdettek, a műsorszolgáltatást ugyanakkor nem korlátozták. A megmozdulás keretében délután fél háromkor a Szlovák Rádió pozsonyi épületétől indulva a parlament épületéig sétáltak. „Sajtószabadságot!” – skandálták a séta közben. A törvényhozás előtt többen felszólaltak, a tüntetésen az RTVS több tucat munkatársa vett részt. A közmédia magyar adásának, a Pátria rádiónak a munkatársa, Jakubecz László is felszólalt, József Attila Levegőt! című versét szavalta Ján Smrek fordításban. A törvényhozás előtti téren, minden bizonnyal a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni merénylet nyomán, jelentős a rendőri jelenlét. A parlamenti szavazás várhatóan 17 órakor kezdődött. 

Az alkalmazottak a megmozdulás Facebook-eseményénél azt írják, a kulturális minisztérium és a jogszabályváltozás mellett kiálló koalíciós parlamenti képviselők egyszerűen ignorálták a sztrájkbizottságuknak a szakmai párbeszédre való felhívását, illetve azon követelésüket, hogy a törvénymódosítási-javaslatot vonják vissza. Arról is beszámolnak, hogy június 18-án az ügyben az ellenzéki képviselők indíványára rendkívüli ülést tartott a parlament mediális bizottsága, amelyen azonban a kormánypárti tagok nem vettek részt, holott a törvényhozás épületében tartózkodtak. „Ha a törvényt jóváhagyják, az az RTVS fekete napja lesz” – írják a közmédia alkalmazottai. Az RTVS munkatársai egy videót is készítettek, amelyben tiltakozásuk kifejezéseképpen fekete ruhában és leragasztott szájjal láthatóak. A videóban a törvénymódosítással kapcsolatos kifogásaikat sorolják.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »