Ha már naponta a szolidaritást emlegetik: Orbán kért 400 millió eurót Junckertől határvédelmi költségekre

Ha már naponta a szolidaritást emlegetik: Orbán kért 400 millió eurót Junckertől határvédelmi költségekre

A nyári szünet után először tartotta meg szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóját Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Bevándorlás

Lázár János bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök ma Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul, tekintettel arra, hogy a magyar kormány szerint az európai határok védelme és az európai szolidaritás rendkívül fontos. „Hazánk nem csak saját magát, hanem meggyőződésünk szerint Európa minden polgárát védi” – fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a magyar kormány szerint a határvédelem kérdéséről is beszélni kell, és a magyar oldalon felmerült költségből az EU-nak is ki kell vennie a részét. Orbán levélben kéri arra Junckert, hogy 400 millió euróig járuljon hozzá a határvédelmi költségekhez az Európai Bizottság. A miniszter szavai szerint ugyanis a brüsszeli testületnek 50 százalékban kellene hozzájárulnia a magyar határvédelmi költségekhez, amelyek eddig 800 millió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki.

Arra az újságírói felvetésre, hogy érdemes-e ilyen levelet írni, Lázár azt mondta: egyelőre az Európai Bizottság „levélre nem fizet”, de nincs olyan nap, hogy az uniós vezetők ne hoznák szóba, milyen fontos a szolidaritás kérdése. „Magyarország is kész közösséget vállalni a bajban lévő országokkal”, és például Olaszország esetében is megkezdődött a beígért összeg finanszírozása, így véleménye szerint nem fognak „kettős mércét alkalmazni”. Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, gyors válaszra számít.

Lombikprogram

A magyar állam célja, hogy minél több gyermek szülessen – emelte ki a miniszter. Hozzátette, miután Magyarországon az életkorukat tekintve szülőképes pároknál a meddőség gondot okoz, a kormány célja, hogy átlátható, követhető módon nyújtson segítséget. Veres András szavait Lázár nem kívánta minősíteni.

CEU

Hírdetés

Lassan haladnak a tárgyalások, Lázár János szerint vélhetően a véleménykülönbség miatt akadhattak el az egyeztetések.

„Nem a magyar kormány van lépéskényszerben, hanem az érintett intézmények” – fűzte hozzá Kovács Zoltán kormányszóvivő, és leszögezte, hogy ők nyitottak a tárgyalásra.

4-es metró

Nem akarják, hogy a büntetés miatt csődbe menjen a főváros, megpróbálják lealkudni a büntetést – közölte a miniszter.

A távozó holland nagykövet interjúja

Lázár János szerint Gajus Scheltema kijelentései tűrhetetlenek, és elfogadhatatlan, hogy valaki ilyen stílusban törölje belénk a lábát. Hozzátette, Szijjártó Péter használt egy diplomáciai eszközt, ami után meg is szólalt a holland külügyminisztérium.

„Érthetetlen volt, ahogy a nagykövet úr nem tudom, milyen fölindulásból támadt ránk” – fogalmazott Lázár János.

Heineken

Azzal kapcsolatban, hogy a Heineken gyártja a Fradi-sört, Lázár János csak annyit mondott, „majd meglátjuk, hogy marad-e rajta vörös csillag”.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »