Ha a kormány most nem figyel, nagyot bukhat

Ha a kormány most nem figyel, nagyot bukhat

Hiába próbál a kormányzat szimpla ellenzéki megmozdulásnak beállítani minden miatta kirobbanó tiltakozást, az egészségügy és az oktatás körüli anomáliák mára túlnőttek rajta.

Tagadhatatlan, hogy a keddi pedagógustüntetés mögött ellenzéki politikai erők is álltak, de az is tagadhatatlan, hogy ez teljesen mindegy. Erős csúsztatás volna a Fidesz részéről annyival letudni a Kossuth téren összegyűlt 30-40 ezer embert, hogy válaszul szerveznek egy még nagyobb tömeget jelentő békemenetet, vagy kommunikációs szinten sértő politikai támadásról kezdenek beszélni.

A Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetéshez több mint 70 szervezet csatlakozott, és a szervezők szerint mintegy 35 ezer ember vonult át a Hősök terétől a parlamentig, ami figyelembe véve hogy egész nap szakadt az eső, még nagyobb jelentőségű szám.

Az egyébként többnyire csendes vonulás során diákokat és szülőket, nyugdíjasokat egyszerű pártkatonákat egyaránt nagy számban lehetett látni. A felszólalók azonban próbáltak pártfüggetlennek tűnni, és még azt is elhangzott, hogy nem ellenséget látnak a kormányban, hanem partnerséget követelnek a döntéshozás során.

Eddig ugyanis „taslikat, meg sallereket” kaptak például a KLIK felől, amikor valamin változtatni szerettek volna, ráadásul -az egyik tanár felolvasott levele szerint- az intézményfenntartó olyan tapintatlan és logikátlan módon működik, hogy például érettségi előtt álló diákoktól veszik el tanáraikat.

Hírdetés

Ráadásul a legutóbbi demonstratív alkalom után, amikor február 29-én állítólag 150 ezer diák nem ment iskolába, a tanvezetők listákat kértek a tanároktól a hiányzókról – hangzott el a tüntetésen. Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként megismert aktivista ezt azzal egészítette ki, hogy a ruhákat náluk is ellenőrizték, mert mára a fekete ruha az egészségügy jelképévé vált.

Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatója egy 12 pontból álló tételt ismertett, amire a kormányzattól nem kaptak választ, pedig már hetekkel ezelőtt elküldték nekik. Ez a következő:

1. Halasszák el az érettségire vonatkozó módosításokat!

2. Függesszenek fel minden tervezett változtatást a középfokú szakképzési rendszerben!

3. Csökkentsék a tanulói terheket!

4. Normális lehetőségeket kell biztosítani a különleges bánásmódot igénylő gyermekek részére!

5. Szüntessék meg a szegregációt és diszkriminációt!

6. Legyen szabad a tankönyvválasztás!

7. A pedagógus életpályából vegyék ki a minősítéseket és ellenőrzéseket!

8. Ne legyen létszámstop, a nyugdíjas pedagógusokat foglalkoztassák tovább!

9. A pedagógusok kötelező óraszámát rögzítsék 22 órában!

10. Az oktatás alapjai rendes finanszírozást kapjanak!

11. Elvárják az őszinte és nyilvános kommunikációt!

12. A közoktatási rendszert új alapokra kell helyezni!

A színpadon ezt követően Békés Gáspár diákolimpikon is felszólalt, aki arról beszélt, nála akkor telt be a pohár, amikor Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter megpróbálta előadni, hogy a diákok velük vannak.

Az esemény csúcspontja azonban a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának, Pukli Istvánnak a bejelentése volt, amit már korábban is belengettek:

A pedagógusok március 30-ra 1 órás, országos sztrájkot hirdettek. Ez alól egyetlen kivétel, ha Orbán Viktor kormányfő és Áder János államfő március 23-ig bocsánatot kér az elmúlt 6 évben elkövetett sértésekért. Megjegyezte, hogy a sztrájk először csak egy órás lesz, de később lehet az kettő, majd három is.

A kormány egy ilyen lépésből nem tud jól kijönni. A tüntetésen 950 támogató intézményről esett szó, így március végén valóban jó esély van egy országos tanársztrájkra, amit a szervezők úgy képzelnek el, hogy a pedagógusok ki fognak vonulni az iskolák elé – vélhetően a diákokkal együtt. Ezt közel ezer helyen egyszerre megtenni pedig a valaha volt legnagyobb magyarországi tüntetést is jelentheti.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »