Gyöngyösi Márton: kár lenne letagadni, voltak problémák

Gyöngyösi Márton: kár lenne letagadni, voltak problémák

Az új elnök valódi nemzeti és a valódi konzervatív politizálást akar, de biztos abban, hogy a Jobbik rá lesznek kényszerítve arra, együttműködjön a baloldallal a jövőben is.

Gyöngyösi Márton úgy véli, hogy baloldali összefogásnak biztosan lesz aktualitása, mert a következő választásra is a Fidesz fogja írni a szabályokat, és ezért rá lesznek kényszerítve arra, hogy valamilyen együttműködés legyen az ellenzéki pártok között. Most viszont mindenkinek újjá kell építenie a saját bázisát – tette hozzá a Jobbik nemrégiben megválasztott új elnöke, aki arra készül, hogy megteremtse „az Európa-párti, nemzeti konzervatív politizálás feltételeit”, megmutatva, hogy van létjogosultsága a valódi nemzeti és a valódi konzervatív politizálásnak Magyarországon.

A korábbi hasonló próbálkozásokat – Pálinkás József, Gémesi György, de akár Márki-Zay Péter részéről – nem gonolná komoly szerveződésnek. Mint azt az Indexnek adott interjúban kiemelte, a Jobbik az egyetlen párt, ami végigment a néppártosodás útján, 12 éve a magyar közélet része, rendelkezik programmal, és egy világos elvi nyilatkozattal. Szerinte ebben a Fidesz és szatellitpártja, a Mi Hazánk sem konkurencia, ők lényegesen jobbra vannak ettől a pozíciótól, és ezt a vákuumot a Jobbiknak kell „belaknia”.

A Jobbik-elnök meglátása szerint az ellenzéki oldalon az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy két fő gondolat van: az egyik szerint a Fidesz túl erős, nem lehet legyőzni, ezért apátiába süllyed az ellenzék. A másik szerint ki kell egyezni a rendszerrel, és a Fidesz által megteremtett térben kell túlélni. Gyöngyösi Márton mindkettőt tévesnek tartja, mert előbbi letargiát okoz, utóbbi meg „árulást”.

Pártja legfontosabb feladatának tehát azt tarja, hogy hitet és reményt adjon, hogy a rendszert meg lehet dönteni, csak valós alternatívát kell kínálni.

Azt, hogy helyet fogltak az Országgyűlésben, nem gondolja kiegyezés a rendszerrel, hiszen, mint mondta, ez teremt keretet arra, hogy a szakpolitikák vonatkozásában felvillantsák az alternatíva lehetőségét. „Nem a Fidesz által teremtett keretek között kell játszani, de a parlamentarizmus keretét nem a Fidesz teremtette, ők beszűkítették, majd a mi feladatunk lesz ezt szélesíteni” – fogalmazott.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,

Hírdetés

onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Az április 3-i ellenzéki kudarc elsődleges okát egyébként abban látja, hogy a véghajrában nem volt közös kampány, hat plusz egy kampány volt, a hat párté és a miniszterelnök-jelölté. Az előválasztáson pedig az, hogy nem fektették le megfelelő módon az előválasztás feltételeit, bizonyos kockázati tényezőket nem iktattak ki – tette hozzá. Kiemelte: abban komoly kockázatot lát, ha nem kizárólag pártok mérettetik meg magukat egy választási kampányban. Szerinte

Úgy gondolja, hogy bár Márki-Zay Péter megnyerte az előválasztást, de a választási kampányban nem sikerült megértenie, hogy a politikának vannak vastörvényei, és nem véletlenül szerveződnek pártokba azok az emberek, akik politizálni szeretnének. A jövőre nézve azt mondta, hogy nagyon nehéz lesz olyan embert találni, akit az összes párt elfogad. Márki-Zay Péter és a Jobbik viszonyat illetően pedig közölte: kár lenne letagadni, voltak problémák.

Gyöngyösi Márton a terjedelmes interjúban arról is beszélt, hogy szerinte Jakab Péter az előválasztás második fordulójába is azért nem jutott be, mert elhibázott volt a kampány, vagyis

hiba volt összetéveszteni a közösségi médiában könnyen megszerezhető népszerűséget a támogatottsággal.

Hangsúlyozta: az előválasztási kampányban át kellett volna gondolni, hogy az ellenzéki pártok körében kikkel érdemes szövetségre lépni és pólust képezni. Szerinte ilyen a Momentum és az LMP, ami a Jobbikhoz hasonlóan a rendszerváltás utáni pártok körén kívül van, még akkor is, ha más ideológiai vonalat is képviselnek, viszont korrupciótól mentesek és XXI. századi módon gondolkodnak. Hozzátette: a pólusképzés az előválasztáson személyi ellentéteken csúszott el.

Arra a kérdésre, hogy Jakab Péter marad-e a frakcióvezető, azt mondta: hogy ő kongresszuson mindenkinek békejobbot nyújtott, és azt kérte, hogy simítsák el a konfliktusokat, ne egymással, hanem a szavazóinkkal foglalkozzanak. Ebben a munkában számít a párt képviselőire, a frakcióvezetőre, az elnökségi tagokra és minden párttagra.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »