Gyimesi György (OĽaNO) erős kormányzati mandátummal előzné meg a kettős nemzetiség esetleges negatív értelmezését

Gyimesi György (OĽaNO) erős kormányzati mandátummal előzné meg a kettős nemzetiség esetleges negatív értelmezését

Hétfőn este a TA3-on a február 15-én indult népszámlálás volt a téma. A műsorban Gyimesi György (OĽaNO), Miroslav Žiak (SaS ) és Branislav Tréger, a Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke.

A kettős nemzetiség eltörléséért síkra szállt Gyimesi a műsorban köszönetet mondott a Statisztikai Hivatalnak a népszámlálás előkészítéséért. A kérdőíveket az első nap már 7 ezer ember töltötte ki, ami a politikus szerint pozitív visszajelzés.

Gyimesi hangsúlyozta, hogy magyarként csak a nemzetiségre vonatkozó első kérdésre válaszolt és jelölte be a magyart, a második kérdést figyelmen kívül hagyta.

Az OĽaNO magyar nemzetiségű politikusa a műsorban elmondta, hogy szeretne mandátumot kapni a kormánytól annak érdekében, hogy a kettős nemzetiség értelmezésére felálló munkacsoportban minél fajsúlyosabban tudja képviselni a nemzetiségi érdekeket.

„Azon leszek, hogy a munkacsoportban olyan döntés szülessen, hogy mindkét, nemzetiségre vonatkozó kérdés válaszát beszámítsák a nemzetiségek létszámába, és erős mandátummal nyújthassam be a parlamentbe az erről szóló jogszabályt“

– fogalmazott Gyimesi.

Hírdetés

A politikus egyben arra szólította fel az embereket, hogy vállalják nemzetiségüket, és a második nemzetiségre vonatkozó kérdést ignorálják.

A műsorban elhangzott, hogy az elektronikus alapú adatgyűjtés vélhetően pontosabb képet ad az egyes lakosságra vonatkozó kérdésekről, mint az eddigi papír alapú.

Mint ismert, a népszámlálás adatgyűjtése 2021. február 15 – március 31. között elektronikusan, majd ezt követően egészen október 31-ig asszisztensek segítségével személyesen is történik.

A műsor felvétele itt megtekinthető:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »