Gyanús cégé lett a pápai húsüzem

Gyanús cégé lett a pápai húsüzem

Stratégiai partnerségi kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a Primebase Group Limiteddel, azzal a Brit Virgin-szigeteken székelő társasággal, amely a pápai húsüzemet megszerző Tano Commerce Kft. tulajdonosa. Az offshore hátterű cég 1,134 milliárd forintos ajánlatot tett, vállalta, hogy folytatja az üzem működtetését, és legalább 2018. december 31-ig fenntart 650 munkahelyet. A húsüzem felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. megfelelőnek tartotta arra, hogy tovább üzemeltesse a feldolgozót, holott a Primebase Group Ltd. tulajdonában lévő, hárommillió forint jegyzett tőkéjű Tano Commerce Kft. valódi tulajdonosa az offshore háttér miatt ismeretlen.

Fentiek alapján azonban az MNKH-nál igencsak jól ismerhetik a tulajdonost, hiszen tavaly február 9-én határozatlan időre stratégiai megállapodást kötöttek vele – az MNKH honlapján elérhető adatok szerint – tajvani kereskedőház megalapítására, működtetésére és kereskedelmi szolgáltatás nyújtására. Az MNKH azonban a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget, mivel nem közölte, hogy a tajvani kereskedőházat működtető partnertársaság milyen ügyleti jutalékban részesül, mennyi pénzt kapott eddig, illetve akik jogosultak rá, mekkora marketingkerettel rendelkeznek. A tajvani kereskedőházat menedzselő Primebase Group Ltd. esetében az MNKH csak annyit közölt: „negyedéves díj a negyedéves tervben meghatározott összegben”. Lapunk a bírósághoz fordult az adatok nyilvánosságra kerülése érdekében.

Az egyébként más esetekben is előfordul, hogy az MNKH tájékoztatása kifejezetten szűkszavú vagy nem számszerű, ha a világ különféle tájain fekvő kereskedőházakat istápoló társaságokról van szó, de ilyen szigorúan titkos szerződést még egyet sem találtunk. Összehasonlításképpen: a kínai kereskedőház esetében a jutalék mellett – amelynek mértékét szintén nem közölte az MNKH – alapításkor húszezer, havonta további húszezer, s negyedévenként még húszezer euró díjat kap az MNKH-val szerződő fél. A Tano Commerce Kft. ügyvezetője egyébként Liu Chi-jen, akinek a bejegyzett lakcíme Tajvanon van. Ő két másik magyarországi cégben is érdekelt, ezek a Chi Fu Investment Hungary Kft. és a Chi Fu Central Europe RE Kft. Utóbbi cég Liu Chi-jen kézbesítési megbízottja, ez ugyanarra a budapesti címre van bejegyezve, ahová a Tano Commerce Kft.

Az LMP egyébként közleményben tiltakozott az ellen, hogy a pápai húsüzemet a kikiáltási ár alig harmadáért egy a Brit Virgin-szigeteken bejegyezett, átláthatatlan hátterű offshore cég tulajdonában álló kft. vásárolta meg. Elfogadhatatlan szerintük, hogy az állam a Fidesz által megszavazott alaptörvényen átlépve üzletel offshore cégekkel. Ezáltal ugyanis homályban marad a valódi felvásárlók személye, és azt sem lehet tudni, hogy milyen tapasztalattal bírnak az adott a területen. A párt közleménye szerint ez az üzlet legfeljebb a magyar húsipar problémáinak elfedésére jó. A valóságban a rendszerváltás óta egyetlen kormányzat sem teremtett olyan gazdasági környezetet, amely szavatolta volna a húsipar hosszú távú versenyképességét, az ebből élő családok, gazdálkodók megélhetését. Az LMP által korábban is javasolt, nyugati mintára felépülő, az állattenyésztőket tömörítő szövetkezeti tulajdonlás pedig láthatóan nem jutott a kormány eszébe.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »