Gyalogoshíd épül a budapesti Nemzeti Atlétikai Stadionhoz

Gyalogoshíd épül a budapesti Nemzeti Atlétikai Stadionhoz

A teljes létesítményt építő ZÁÉV-Magyar Építő konzorcium alvállalkozójaként a műtárgyat a Hídépítő alakítja ki.

A Nemzeti Atlétiai Stadion a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. megvalósításában épül, amelynek kivitelezésén a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium dolgozik – idézi föl a Magyarepitok.hu portál. A komplexumhoz kapcsolódik az osztószigeti gyalogoshíd, amelynek fő funkciója sportesemények idején, hogy a versenyzők a csepeli bemelegítő pályáról a lehető leghamarabb jussanak át a stadionba. Az átkelő kivitelezését a konzorcium alvállalkozójaként a Hídépítő Zrt. végzi.

A vállalat vezető mérnökének beszámolója szerint a 2021. február elején történt munkaterület átvételt követően már elkészült az osztószigeti támasz cölöpözése, folyamatban van a pesti oldali támasz cölöpözése, és rövidesen kezdődik a csepeli támaszé is. Az osztószigeti támasz szádlemezes munkatérhatárolása jelenleg folyamatban van.

www.magyarepito.hu
A látványterven is kivehető a gyalogoshíd végső formája (fotó: www.magyarepito.hu)

A hídépítő mérnök az építkezés egyik speciális elemeként említette az Osztósziget megközelítését, amely a munka megkezdése előtt csak gyalogosan a Kvassay zsilip területén keresztül volt elérhető. A szigeten nagy mennyiségű földmunka, cölöpözés és szerkezetépítés zajlik, így az építés alatti közlekedést egy bárkahíddal biztosítják.

Hírdetés

A szakember arra is kitért, hogy eddig a hídépítésben megszokott munkafázisokat végezték, a komolyabb kihívásokra ezeket követően lehet számítani. Kiváltképp ilyen lesz a 70 méteres pilon beemelése az osztószigeti támaszra: a pilon összeszerelése egy 80 méteres bárkán történik, majd felúsztatják a sziget mellé, és a Clark Ádám úszódaru emeli a helyére – magyarázta.

A vezető mérnök a híd főbb adataival kapcsolatban is tájékoztatást nyújtott a szakportálnak:

  • a híd teljes hossza a pesti és a csepeli támasz között 168 méter,
  • a pilon magassága 65 méter,
  • a pilon pályaszint feletti magassága 56,34 méter,
  • továbbá 56 merevítőtartó függesztő sodronykötelet
  • és 3 pilon hátrahorgonyzó kábelt építenek be.

A pesti és a csepeli támaszokhoz egyenként 10 nyomott vasalt és 6 nyomott vasalatlan 17 méter mélységű és 1 méter átmérőjű cölöpöt használtak. Az osztószigeti támaszhoz 13 nyomott és 6 húzott cölöpöt alkalmaztak, amelyek 22,5 méter mélységűek, átmérőjük 1,2 méter.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »