Gulyás Gergely: Az ukrajnai háború ötéves elhúzódásával számolnak

Gulyás Gergely: Az ukrajnai háború ötéves elhúzódásával számolnak

"A kormány álláspontja továbbra is egyértelmű az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: Magyarország ki akar maradni a háborúból, és a NATO ukrán missziójában sem kíván részt venni" – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón, melybe Vitályos Eszterrel, az új kormányszóvivővel együtt kezdett bele.

A kancelláriaminiszter azt mondta: az Orbán-kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen magyar katonákat, illetve Magyarországról fegyvereket küldeni Ukrajnába. Hozzátette: továbbra is az a kormány véleménye, hogy az orosz-ukrán háborúnak a csatatéren nem lesz megoldása, ezért a NATO-nak is minden erejével a béketárgyalások minél hamarabbi megkezdését, és azonnali tűzszünetet kellene szorgalmaznia.

Azt, hogy mindezt konkrétan hogyan, milyen módon, már nem fejtette ki.

Gulyás közölte: a kormány szerdai ülésén elemezte a háborús helyzetet, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki azokról NATO-tervekről, amelyek szerinte a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével járnak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ erről egy "tényszerű tájékoztatást" ad majd mindazoknak, akik az ilyen kapcsolattartáshoz hozzájárultak.

A NATO ukrán missziója fegyveres katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinálását jelentené, emellett 100 milliárd dollárt kívánnak fordítani a következő öt évben a háborúra – magyarázta Gulyás, aki úgy véli,

önmagában aggasztó, hogy a háború ötéves elhúzódásával számolnak.

Ezekhez a tervekhez valamennyi NATO-tagország részvételét tartják szükségesnek, Magyarországon is óriási nyomás van, hogy ezeket a terveket támogassa – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Gulyás szerint Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás jöjjön

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmantrázta:

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba.

Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország a nemzetközi együttműködésben a konnektivitás elvét vallja, a kormány azt szeretné, ha mindenkivel előnyös üzleteket lehetne kötni ott, ahol az egyes országok a legkiválóbb termékeket állítják elő.

Hírdetés

Kínával is olyan területeken kötnek megállapodásokat, amelyekben a távol-keleti ország csúcskategóriát képvisel a világon – vélekedett a miniszter.

Meglátása szerint a nemzetközi gazdaságban az erősek nem elzárkóznak, hanem összefognak. Gulyás úgy véli, ezt fogja képviselni a kormány a csütörtöki és pénteki találkozókon is.

Gulyás szerint a tavalyi gazdasági célkitűzés, az infláció letörése megvalósult

"A 2023-as gazdasági célkitűzés, a háborús infláció letörése eredményes volt, és megvalósult, márciusra 3,6 százalékra szorult vissza infláció" – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, noha azt nem magyarázta túl, hogy a drágulás bázisa, melyre az áremelkedés üteme épül, már önmagában hónapról hónapra nő.

Gulyás Gergely azt is belebegtette, szerinte a 2024-es év a növekedés újraindításának éve lesz.

Az első negyedéves adatokat ismertetve a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: eddig a 2024-es célok is teljesültek annak ellenére, hogy a "háborús környezet" az egész európai növekedést nagymértékben visszaveti.

A hazai első negyedéves GDP éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal nőtt, ezzel Magyarország az EU éllovasai közé tartozik. Az éves szintű emelkedés a harmadik, a negyedéves alapú növekedés pedig holtversenyben a második legnagyobb az unióban – jelezte egyoldalúan Gulyás, aki más, árnyaltabb jólléti mutatókat nem osztott meg a nyilvánossággal.

Vitályos Eszter: meghaladja a 35 milliárdot az odaítélt csok plusz kölcsönök összege

A már befogadott csok plusz kölcsönkérelmek összege meghaladja a 83 milliárd forintot – közölte a kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón Budapesten.

Vitályos Eszter elmondta: több mint 3100 család érdeklődött már a termék iránt, és az egy igénylőre jutó átlagos kölcsönösszeg 26 millió forint. Ez az összeg majdnem kétszerese a korábbi csok-nak, amelyben hárommillió forint vissza nem térítendő és tízmillió forint kamattámogatott kölcsönt vettek igénybe a családok – tette hozzá, de a számok mellett az infláció súlyáról nem ejtett szót.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint

március végéig több mint 1400 házaspárnak ítéltek meg csok plusz hitelt, összesen több mint 35 milliárd forint értékben.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. május 9-én. MTI/Balogh Zoltán)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »