Grendel: Az ÚŠP ügyészeinek köszönhetően biztonságosabb országban éltünk

Grendel: Az ÚŠP ügyészeinek köszönhetően biztonságosabb országban éltünk Mészáros Richárd2024. 03. 19., k – 13:12

A Különleges Ügyészségnek (ÚŠP) köszönhetően Szlovákia biztonságosabb ország volt, ezt az elmúlt 20 évben elért konkrét eredmények támasztják alá – jelentette ki Grendel Gábor képviselő (Szlovákia, Za ľudí, KÚ) az ügyészség bazini épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Szlovákia mozgalom tagjai kedden köszönetet mondtak a Különleges Ügyészség ügyészeinek, főleg a gazdasági bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni harc terén végzett munkájukért.

„Ez a kormány nem biztonságos országot akar, hanem azt, hogy nyugodtan lehessen lopni. Ezért volt szüksége alacsonyabb büntetési tételekre a gazdasági és korrupciós bűncselekményeknél, és a gazdasági bűnözés és a korrupció ellen legsikeresebben harcoló intézmény felszámolására” – jelentette ki Grendel.

Hírdetés

Emlékeztetett, hogy létrehozása után a Különleges Ügyészségnek sikerült leszámolnia a nem banki szolgáltatók csalóival, illetve több szervezett bűnözői csoporttal. „Csak 2020-ban, az ügyészség élén történt változás után sikerül büntetőeljárást indítani olyan emberek ellen, akik addig a törvények felett álltak” – tette hozzá, megjegyezve, ez is az oka, hogy a kormány az intézmény likvidálásáról döntött. Roman Mikulec képviselő (Szlovákia, Za ľudí, KÚ) rámutatott, a jelenlegi kormány tagjainak korábban nem volt semmi gondja a Különleges Ügyészséggel, csak az elmúlt három évben, amióta megkezdődött a Smerrel, a Hlasszal és az SNS-szel kapcsolatban levő emberek korrupciós ügyeinek kivizsgálása.

Igor Matovič, a mozgalom elnöke kijelentette, most félreállítják azokat az ügyészeket, akik a legkomolyabb esetek nyomába eredtek, és olyan részlegekre helyezik őket, ahol csak statisztaszerepük lesz.

Az ÚŠP március 20-án megszűnik, ügyészei hétfőn (március 18.) átvették a Legfőbb Ügyészségre való áthelyezésükről szóló rendeleteket. Maroš Žilinka leszögezte, az áthelyezésekről szóló döntéseket a törvények szerint hozta meg, az alapján, ahogy ezt az ügyészség működésének biztosítása megkövetelte.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »