Gőze sincs a kormánynak arról, hogy Mészáros bankja adott hitelt a spanyol Voxnak

Gőze sincs a kormánynak arról, hogy Mészáros bankja adott hitelt a spanyol Voxnak

A kormány nem tudta, hogy Mészáros Lőrinc bankja hitelezett a spanyol Voxnak – legalábbis ezt állítja Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, akit Vadai Ágnes vont kérdőre írásban. A DK országgyűlési képviselője arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktornak milyen szerepe volt abban, hogy egy spanyol radikális párt magyar banktól kaphatott hitelt a tavalyi választási kampányaihoz.

Ismert, a spanyolországi, szélsőjobboldali elhajlású populista párt bő egy hete elismerte, a Mészáros-féle MBH Bank összesen 9,2 millió eurós hitelt adott a kampányukra.

Ez történetesen egy combos, 3,6 milliárd forintnyi kölcsönt jelent, de mégsem tud róla semmit a szuverenitásért máskor kényesen aggódó fideszes kabinet.

Az összeget két részletben megkapó spanyol párt arra is kitért, hogy a hitelt teljes mértékben visszafizették.

Fónagy János azt ecsetelte:

Hírdetés

“A kérdésben hivatkozott esetleges spanyolországi hitelnyújtásról kereskedelmi bank által – mint bármilyen egyéb esetben is – kizárólag üzleti alapon születhetett döntés, melyben a magyar kormánynak semmilyen szerepe nincs, arról információval nem rendelkezik.”

Az Orbán-kormány nevében nyilatkozó államtitkár tehát úgy fest, köti az ebet a karóhoz ez ügyben is.

Egyébként a Vox korábban az EP-n belül az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártjához tartozott, de képviselői júliusban csatlakoztak Orbán Viktor új, Patrióták Európáért (PfE) nevű frakciójához.

Emlékezetes, nem ez az első alkalom, hogy hazai NER-bank hitelez egy külföldi pártnak: korábban az akkor Mészáros Lőrinc tulajdonában álló – azóta az MBH-ba beolvasztott – MKB Bank mintegy 10 milliós kölcsönnel támogatta Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát Franciaországban.

(Címlapkép: Santiago Abascal Vox-elnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök – Facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »