Görögországban fogták el Bukarest korrupcióért elítélt volt főpolgármesterét

Görögországban fogták el Bukarest korrupcióért elítélt volt főpolgármesterét

Athénban vették őrizetbe Sorin Oprescut, Bukarest volt főpolgármesterét, akit pénteken több mint tíz év szabadságvesztésre ítélt jogerősen korrupcióért a bukaresti táblabíróság – közölte kedden a román rendőrség.

A volt szociáldemokrata politikust, aki hét évig állt a román főváros élén, 2015-ben érték tetten 25 ezer euró kenőpénz elfogadása közben. A bíróság több más ügyet összevonva megvesztegetés elfogadásában, pénzmosásban, hivatali visszaélésben és bűnszövetkezet létrehozásában találta bűnösnek, és halmazati büntetésként 10 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. Mivel az elítéltet nem találták otthonában, és határrendészeti információk szerint két hete elhagyta az országot, pénteken nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Hírdetés

A rendőrségi közlemény szerint Oprescut a Célkörözési Egységek Európai Hálózata (ENFAST) – egy rendőrökből álló, a nemzetközi szinten keresett bűnözők felkutatására szakosodott európai bűnüldözési hálózat – fogta el.

Az ítélethirdetés elől külföldre menekült volt főpolgármester letartóztatásáról beszámoló Digi24 hírtelevízió publicistája, Claudiu Pandaru emlékeztetett: nem Oprescu az első letöltendő szabadságvesztésre ítélt román híresség, aki Görögországban próbál elrejtőzni az ítéletvégrehajtás elől, azt feltételezve, hogy a görög hatóságok nehezebben egyeznek bele a kiadatásba.

A korrupcióért több mint egy hónapja jogerősen elítélt Elena Udrea volt román turisztikai miniszter is oda próbált eljutni, de ő csak az ítélethirdetés előtt néhány órával hagyta el az országot, és már Bulgáriában letartóztatták, a bolgár igazságszolgáltatás azonban még nem hagyta jóvá kiadatását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »