Goldie Hawn is a filmes átok áldozata lett

Goldie Hawn is a filmes átok áldozata lett

Szokatlan jelenség Amy Schumer az amerikai szórakoztatóiparon belül, aki nem átall időnként az altesti humor területére tévedni, és ennek ellenére tud nagyon is eredeti és lényegre tapintó lenni. A világhírt négy éve futó sorozata, az Amynek áll a világ (Inside Amy Schumer) humoros szkeccsei, álinterjúi, stand-up jelenetei hozták meg, azóta pedig már több mozifilmet is leforgatott hősnőnk. Egyszerre szokás dicsérni feminizmusáért és azért, hogy mentes bármiféle politikai korrektségtől. Olyannyira az, hogy olykor még rasszistának is kikiáltják: két éve a The Washington Post például Trumphoz hasonlította, mondván, mindketten ugyanolyan előítéletesek a latin-amerikaiakkal szemben. (Az olyan viccei miatt, mint a „régebben randiztam latin-amerikai srácokkal, de ma már jobban szeretem a beleegyezésen alapuló szexet”.)

Viszont amíg az általa írt sorozatra a zseniális ötletek és a maró gúny a jellemző, addig filmjei nem sok eredetiséget, szellemességet tudnak felmutatni. Pedig előző, 2015-ös filmjét, a Kész katasztrófát (Trainwreck) az utóbbi évtized legütősebb vígjátékait szállító Judd Apatow rendezte. A komika mellett viszont A 40 éves szűz és az Ananász expressz forgatókönyvírója éppúgy elhasalt, ahogy azt a mostani filmben Goldie Hawn esetében is látjuk. Pedig utóbbinak ez az első nagyjátékfilmje 2002 óta, amit ráadásul direkt Schumer kedvéért vállalt el. A rajongás kölcsönös, a fiatal színésznő példaképként tekint az Óvakodj a törpétől és a Vadmacskák sztárjára, akinek ez a nagy visszatérése is lehetett volna. Főként akkor, ha legalább egy kicsit is emlékezetes alakítást tudott volna nyújtani Schumer anyjának szerepében.

Hírdetés

Az Ó, anyám középpontjában egy konfliktusos szülő-gyermek kapcsolat és egy közös, emberrablásba torkolló ecuadori vakáció áll. Sajnos ennyit elég is nagyjából mondani róla, hogy a film összes fordulatát tudjuk előre. Amit persze a humor menteni tudna, csakhogy az Ó, anyám! nagyjából tizedannyira mondható viccesnek, mint mondjuk az utóbbi évekből a Rossz anyák vagy a Rossz szomszédság 2. Pedig utóbbiak sem voltak épp a műfaj csúcsai, viszont képesek voltak nagyon is maiak, eredetiek lenni.

Az Ó, anyám ezzel szemben megmarad a kilencvenes évek B kategóriájának szintjén. Miközben szegény Goldie Hawn papírszerű karakterétől egy poénra sem emlékszünk, Schumer hozza a Kész katasztrófából ismert szerepét: fiatalabb és vagányabb Bridget Jonesként szórakoztat minket. Apatow filmjében ezt tetézték azzal, hogy mellétettek egy Mark Darcy-epigont, amitől most szerencsére megkíméltek minket, de az összkép még így is siralmas. Az egyetlen vicces szálat a harmadik családtag, Hawn filmbeli fia jelenti, aki az emberrablás hírére rögtön riasztja a külügyet, és követeli a szupercsapat bevetését.

Jonathan Levine számos jobb filmet rendezett már (Fifti-fifti, Eleven testek), így félő, hogy valamiféle Schumer-átokkal állhatunk szemben. Aki az amúgy eredeti komikával nagyjátékfilmbe vág bele, az csúnyán meg fog bukni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »