GKI-vizsgálat: negyedével nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma január óta Budapesten

GKI-vizsgálat: negyedével nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma január óta Budapesten

Már 687 üres praxis van az országban, a legnagyobb gond, hogy „a háziorvosi kar, úgy, ahogy van, rövidesen nyugdíjba vonul”. Molnár Lászlót, a GKI vezérigazgatóját kérdeztük.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint szeptember elsején 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, ez azt jelenti, hogy minden tizedik praxis üres. A vizsgálat szerint az orvoshiánynak több oka is van.

Hogy mit jelent az üres háziorvosi praxis, arról is beszélt Molnár László: „Alapvetően ellátási kötelezettség van, ezért ilyenkor megbíznak egy másik háziorvosi praxist, hogy vállalja el, magyarul egy háziorvos – főleg vidéki területeken – nem egy praxist lát el, hanem kettőt. Ilyenkor ideiglenes szerződést kötnek, és

a háziorvos további településekre is kimegy, ellátja a betegeket, vagy pedig berendeli őket az anyaközségbe,

tehát ahol ő maga praktizál, ez attól is függ, hogy például mennyire vezet, vagy mennyire akar kimenni a másik faluba.”

Ilyen esetben ügyeleti rendszer van, telemedicinával oldják meg a feladatot, például ha receptet kell felírni, vagy a páciens átmegy arra a településre, ahol az háziorvos rendel – mondta a GKI vezérigazgatója.

Arról, hogy milyen változásokat terveznek az egészségügyben, itt írtunk korábban:

Hírdetés

Molnár László arról számolt be, hogy szeptember 1-jén 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon. Január óta

  • országosan 6 százalékkal,
  • Budapesten 23 százalékkal

nőtt a számuk.

itt írtunk arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara több tervezett változtatást is elutasít:

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Covid-járvány alatt nemigen lehetett nyugdíjba vonulniuk a háziorvosoknak, aztán az orvosok fizetésemelésével vonzóbbá tették a praxist, „bár a háziorvosok esetében az emelés nem volt automatikus, hanem különböző feltételeknek kellett megfelelni, emiatt aztán nem mindenkinek nőtt úgy a jövedelme, mint a normál orvosi körben”. Minimum 70 százalékkal nőtt, ha praxisközösséget is vállaltak, akkor lett százszázalékos az emelés – idézte fel.

Mint mondta,

nagyjából hatvan év az átlagéletkor,

„a háziorvosi társadalom öregedőben van, nem nagyon van utánpótlás”.

Felmerült az államtitkárság részéről, hogy a háziorvos mellett dolgozó szakasszisztensek elvégezhessenek egyes tevékenységeket, amelyek a háziorvosok feladata, de ez Molnár László szerint csak rövid távú segítség lehet: „Semmiképpen nem oldja meg az alapvető problémát, hogy a háziorvosi kar, úgy, ahogy van, rövidesen nyugdíjba vonul.”

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »