Gazdáné Olosz Ella textilművészre emlékeznek (Vándorkiállítás)

Gazdáné Olosz Ella textilművészre emlékeznek (Vándorkiállítás)

A júniusi nagyenyedi emlékkiállítás után múlt szombaton Temesváron, Európa Kulturális Fővárosában állították ki a harminc éve elhunyt neves kovásznai textilművész, Gazdáné Olosz Ella negyvennyolc alkotását. A következő állomás Kolozsvár. A művész munkáinak nyári körútja helyszínein kívül Gazdáné Olosz Ella egyedi szőnyegei továbbra is megtekinthetőek a kovásznai állandó emlékgalériában.

A hetedik alkalommal szervezett Fehér Megyei Magyar Napok programjaként június 18-án Nagyenyeden megnyitott Gazdáné Olosz Ella-emlékkiállítást két hétig látogathatta a közönség abban a városban, amelynek neves iskolájában, a Bethlen Gábor Kollégiumban tanított Kovásznára költözése előtt (1961 és 1964 között) Gazdáné Olosz Ella és férje, Gazda József.

Hírdetés

Az erdélyi kiállításkörút második állomásán, Temesváron július 8-án nyitották meg a textilművész emléktárlatát az Új Ezredév Református Központban a Bánsági Magyar Értékekért Egyesület szervezésében rendezett, A köztéri képzőművészet térségünkben – Temesvár és a régió értékeinek köztéri reprezentációja elnevezésű szimpózium záróeseményeként. Gazda István házigazda református lelkész köszöntője után megnyitóbeszédében Robert Șerban író, újságíró, televíziós szerkesztő a textilművészet egyediségét emelte ki, szerinte minden más művészetben lehet alkotás közben módosítani, itt nem. Gazdáné Olosz Ella teljesen egyedi stílusban alkotott igen magas színvonalon, a színek és a formák tökéletes harmóniájában – mondotta. Kiegészítésként Gazda József művészeti író, szociográfus, művelődésszervező úgy summázott: „amit a közönség itt lát, az a csend művészete”.

Gazdáné Olosz Ella 2012-ben megnyitott kovásznai állandó tárlata, a róla elnevezett utca, a 2013-ban felavatott kovásznai főtéri szobor (Vargha Mihály szobrászművész alkotása) és az ugyanabban az évben kiadott, Gazda József által írt, a gyapjúban alkotó művész életművét összefoglaló emlékalbum mellett a korábbi és jelenlegi vendégkiállítások olyan szellemi és művészeti értéket tartanak életben, amely már megalkotásánál az állandóságot képviselte.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »