G7-csúcs – „Olimpiai békére” szólítottak fel a résztvevők

G7-csúcs – „Olimpiai békére” szólítottak fel a résztvevők

G7-csúcs – „Olimpiai békére” szólítottak fel a résztvevők Kulcsár Péter2024. 06. 15., szo – 17:54

A világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) arra szólított fel pénteken lezárult olaszországi csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben – közölte szombaton Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport nevében.

Meloni elmondta: az olimpiai játékok idejére szóló béke ötletét Franciaország vetette fel a tanácskozáson.

Hírdetés

„Remek javaslat volt, amelyet a résztvevők egyhangúlag támogattak” – mondta az olasz kormányfő a G7-csúcsot lezáró sajtótájékoztatóján.

A párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart.

Az ókori görög olimpiák idején bevett szokás volt, hogy a harcoló felek fegyvernyugvást hirdettek, amely a sportesemény előtt hét nappal kezdődött, és hét nappal utána ért véget, hogy a sportolók biztonságban utazhassanak, és részt vehessenek a megmérettetéseken.

Emmanuel Macron francia államfő már áprilisban jelezte: sürgetni fogja, hogy hirdessenek tűzszünetet a párizsi olimpia idejére, elsősorban a Közel-Keleten, Ukrajnában és Szudánban. Akkoriban Oroszország hűvösen reagált a felvetésre, tartva attól, hogy Kijev erőinek újraszervezésére és megerősítésére használná fel a harcok ideiglenes leállítását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »