Fudan-ügy: Budapest jóváhagyására várnak az új utcanevek, de már leleplezték őket

Fudan-ügy: Budapest jóváhagyására várnak az új utcanevek, de már leleplezték őket

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina ellenzéki polgármesterek erős tiltakozásnak szánják az utcaátnevezéseket a kormány Fudan Egyetemet illető terveivel szemben. A ferencvárosi kerületi vezető nem számít diplomáciai botrányra, a Kína-szakértő viszont igen.

Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út. Ezekre nevezik át a IX. kerületben azokat a közterületeket, ahol a kínai Fudan Egyetem budapesti központja épülne. A kerület polgármestere nem tart diplomáciai konfliktustól, a szakértő szerint azonban a kínaiak nem mehetnek el szó nélkül az akció mellett.

Az utcanévtáblákat Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester adta át sajtótájékoztató keretében a Nagyvásártelepen, a Fudan Egyetem tervezett helyszínén:

Karácsony Gergely a szerdai eseményen a helyhatósági választás után a kormány és az önkormányzat között a fejlesztésekről kötött megállapodásra emlékeztetett.

Baranyi Krisztina arra kérte a budapestieket, hogy nyilvánítsanak véleményt az önkormányzat által kezdeményezett közvélemény-felmérésen. Elmondta,

Minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy kifejezzék ellenvéleményüket azokkal az önkormányzatot érintő kormányzati döntésekkel szemben, amelyekkel nem értenek egyet, az utcák átnevezése egy ilyen eszköz – mondta Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármester az InfoRádiónak az átnevezésről.

Ez egy hivatalos, határozatban megszületett döntés, amit reményeim szerint jóvá hagy a főváros – mondta az ellenzéki polgármester.

„Nem értünk egyet azzal, hogy 540 milliárd forint közpénzből a Kínai Népköztársaságnak építsünk itt egy egyetemet” – tette hozzá Baranyi Krisztina.

Baranyi Krisztina hangsúlyozta: a Kínai Népköztársaság bármely egyetemét szívesen fogadná az ország, ha ugyanolyan feltételekkel, saját pénzből épülne campus Magyarországon is, mint máshol a világon.

Hírdetés

„A fogadókészségünk nem megkérdőjelezhető – nyilatkozott Baranyi Krisztina –, hiszen nagy békében, nyugalomban él ebben az országban nagy számú kínai bevándorló. Itt arról van szó, hogy a kommunista rezsim által elkövetett bűnökkel nem értünk egyet.”

„Én nem gondolom, hogy ebből diplomáciai bonyodalom lenne

– szögezte le a ferencvárosi polgármester –, ez tipikusan olyan ügy, ami a magyar kormányzat döntéseinek előkészítését érintő elégtelen egyeztetésekről szól.”

Salát Gergely: a kínai nagykövet meghívhatja teázni a főpolgármestert

Salát Gergely sinológus úgy gondolja:

a kínai fél nem mehet el szó nélkül az akció mellett, az utcák átnevezése okozhat diplomáciai konfliktust.

„A kínaiak egyrészt nem a humorérzékükről ismertek, másrészt nem nagyon szokták tudni mire vélni, hogy egy országban nemcsak kormánypárt, hanem ellenzék is van” – fejtette ki a szakértő. Úgy látja, az, hogy milyen diplomáciai hullámokat vet az ügy, azon fog múlni, mennyire fontos a Fudan-projekt Kínának, illetve mennyire tartják arcvesztésnek az utcaátnevezéseket.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új utcanévtáblákon szereplők nem a Kínai Kommunista Párt vagy a rendszer ellenségei, hanem a kínai nemzetéi.

A Kína-szakértő szerint a háttérben egyezkedés és nyomásgyakorlás indulhat a kerületek és a főváros irányába. Előfordulhat, hogy a kínai nagykövet meghívja teázni a főpolgármestert vagy valamelyik háttéremberét, esetleg üzeneteket kapnak ellenzéki polgármesterek, hogy ezt azért nem kéne csinálni.

Salát Gergely szerint önmagában az utcák átnevezése nem elég arra, hogy Kína visszalépjen a Fudan Egyetem megépítésétől, de vélhetően ezzel nem ér véget a tiltakozás, így összességében előállhat olyan helyzet, hogy a kínaiak azt mondják: a budapesti campus ilyen áron inkább nem kell nekik.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter néhány hete az InfoRádió Aréna című műsorában részletesen beszélt a Fudan Egyetem ügyéről, kiemelve, azt szeretnék, hogy az egyetem és a kollégiumi rész együtt valósuljon meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »