Források: ezeket a neveket javasolja az RMDSZ és a PNL a Nép Ügyvédje tisztségre

Források: ezeket a neveket javasolja az RMDSZ és a PNL a Nép Ügyvédje tisztségre

Hétfőn a kormánykoalícióban résztvevő pártok vezetői beszéltek arról, kit neveznének ki a Nép Ügyvédje (ombudsman) tisztségre, és kialakult egy lista a potenciális jelöltekkel – írja a Hotnews forrásokra hivatkozva. Renate Weber mostani helyére az RMDSZ a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanárát, Fábián Gyulát javasolta, a PNL inkább a Bukaresti Egyetem tanárát, Flavius Antoniu Baiast látná szívesen az ombudsmani székben.

Hírdetés

Fábián Gyula 1994-ben végezte el a jogi fakultást Kolozsváron, 2001-ben nemzetküzi közjogból doktorált, több külföldi egyetemen képezte tovább magát ösztöndíjjal, és ügyészi tisztséget is betöltött a Kolozs megyei táblabíróság melletti ügyészségen. Flavius-Antoniu Baias is 2001-ben doktorált, és a Bukaresti Egyetem Jogi Karának dékánja volt; polgári joggal kapcsolatos tárgyakat tanít, és 1985 óta ügyvédi praxisa van Bukarestben. 1998-2000 között igazságügyi államtitkár volt Valeriu Stoica minisztersége idején, és 2000-ben kitüntették Románia csillaga éremrenddel.

Az ombudsmani pozícióról már a koalíció megalakulásakor voltak tárgyalások, ám azok abbamaradtak, főként azért, mert nagyon nehéz és hosszú procedúra a Nép ügyvédje leváltása. Ludovic Orban még februárban bejelentette, hogy ezzel kapcsolatban értesítette a jogi bizottságokat, hogy készítsenek jelentést az ombudsman tevékenységéről.

Renate Weber a szükségállapot és a veszélyhelyzet idején számos kormányrendeletet megtámadott, amivel magára vonta a PNL haragját. (hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »