Főpásztorukkal ünnepeltek szentmisét a Szombathelyi Egyházmegye nemzetiségei Kőszegen

Főpásztorukkal ünnepeltek szentmisét a Szombathelyi Egyházmegye nemzetiségei Kőszegen

Kőszeg adott otthont szeptember 7-én délelőtt annak az évenként megrendezett nemzetiségi találkozónak, amelyen a Szombathelyi Egyházmegyében élő nemzetiségek – horvátok, szlovének, németek – képviseltetik magukat. Az idei, immáron ötödik összejövetel a Jézus Szíve-templomban püspöki szentmisével kezdődött, melyet Székely János megyéspüspök celebrált.

A főpásztorral koncelebrált Köbli Tamás, Tóth Tibor és Kirner Zoltán, akik mindannyian olyan plébániát vezetnek, ahol sok nemzetiség van jelen.

„Küldetésünk az, hogy pajzsa legyünk kereszténységünknek, a család, a hit és az anyanyelv értékeinek, ezek nélkül a társadalom elpusztul. Egy kultúra addig él, amíg kapcsolatban van azzal az éltető titokkal, ami létrehozta, Európát pedig a kereszténység hozta létre. Kultúránk addig él, amíg a gyökerekhez ragaszkodunk. Ha azonban a hit kincsét elveszítjük, a kultúránk kiüresedik: elvész belőle az erkölcs, az igazság, az élet végső értelme” – fogalmazott Székely János  püspök szentbeszédében, melynek középpontjába a három kassai vértanút állította.

A bevezető gondolatok és a szentbeszéd ITT meghallgatható.

*

A szentmise után a résztvevők a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény dísztermében adtak műsort. Ennek keretében Harsányi Imre részére több évtizedes, a horvát nyelv és kultúra megőrzésében és ápolásában kifejtett tevékenységéért a Vas Vármegyei Horvát Önkormányzat „Vas Vármegye Horvát Kultúrájáért” emlékplakettet adományozott, amelyet Krizmanich István megyei horvát elnök és Petkovits Sándor, a kőszegi Horvát Önkormányzat elnöke adott át.

Hírdetés

Harsányi Imre a Kőszeghez közeli Peresznyén, horvát családba született 1957-ben. A családban magától értetődő volt a horvát anyanyelv használata, a horvát hagyományok őrzése, ápolása. A horvát népdalok és zene iránti szeretetét édesanyjától örökölhette elsősorban, akitől több gyűjtő is értékes, már-már feledésbe merülő anyaggal távozott. Meghatározó szerepe volt a ’70-es évek közepétől a gradistyei horvát falvakban elinduló kulturális pezsgésnek. A szentpéterfai kulturális csoport zenei kíséretében állandó és meghatározó közreműködő volt a ’70-es évek második felétől. Alapító tagja és 1980 és 1994 között vezéregyénisége volt a Pinka Band zenekarnak. Kezdetektől fogva aktív szerepet vállalt Kőszegen az 1994-ben alakult nemzetiségi önkormányzat tevékenységében. Kezdeményezője és alapító tagja a 2002-ben alakult kőszegi Zora Énekkarnak. A kórus zenei kíséretének biztosítására megalapította a Zora Zenekart. Tagja az ausztriai és magyarországi tagokból álló Dičaki kamarakórusnak és a három ország énekeseiből álló, százhúsz tagú Pax et Bonum kórusnak is. Idén a kismartoni (eisenstadti) püspökség ezüst díszjelvényét is elnyerte. Sokat tett a kőszegi horvátok nemzetközi, elsősorban anyaországi kapcsolatainak ápolásáért. A Kőszegi Ostromnapokhoz kapcsolódó horvát kulturális eseményeknek is állandó résztvevője, de lehet rá számítani az ostromnapok egyéb programjain is.

Az elmúlt közel ötven évben végzett tevékenysége jelentősen hozzájárult a város és a megye kulturális sokszínűségéhez, regionális és nemzetközi szinten végzett tevékenysége során pedig Kőszeg és a Vas vármegye jó hírét is öregbítette.

A szentmisén és a kulturális műsorban közreműködött a Zora Énekkar és Zenekar, a Kőszegfalvi Kórus és a kőszegi német egyházi kórus tagjai, valamint az apátistvánfalvi, a felsőszölnöki egyházi énekkar, a szentpéterfai Gradišće Horvát Kulturális Egyesület Tánccsoportja, a nardai Lastavice énekkar, valamint  a  Porabski Trió.

A Szombathelyi Egyházmegye nemzetiségi csoportjait jövőre a szlovén kisebbség látja vendégül.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »