Negyedszázad – ünnepel és elismeréseket adott át a könyvtárosok egyesülete

Negyedszázad – ünnepel és elismeréseket adott át a könyvtárosok egyesülete

Negyed évszázad egy ember életében nem sok idő, egy szervezetében viszont már jelentős teljesítmény – szögezte le Tegdes Egyházi Dóra, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke.

Baráti találkozók, könyvtárlátogatás, workshopok, szakmai előadások, koncert, kisvonatos városnézés, múzeumlátogatás, szakmai kiállítások, olvasósarok, könyvbörze, silent book kiállítás – mindez műsoron van a szeptember 15-17-e között Rimaszombatban megvalósuló szakmai konferencia keretében, melyet a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervez fennállásának 25. évfordulója alkalmából.

Az ünnepi gálaműsorra szeptember 16-án este került sor a Csillagházban, melyet Páko Mária és Mákvirágok nyitottak meg.

Fotó: Páko Mária FB

Az elmúlt negyed évszázad a tudás, a közösség és az elhivatottság ünnepe, melyet a könyvtárosok szenvedélyes munkája tett igazán különlegessé. Munkájukkal nemcsak a könyvek világát hozzák közelebb az emberekhez, hanem hidat építenek a tudás, a kultúra és a közösség között. Odaadásuk és elhivatottságuk példaértékű, és hatalmas kincs mindazok számára, akikkel nap mint nap kapcsolatba lépnek. Szeretnénk megköszönni, hogy fáradhatatlanul őrzik és terjesztik a tudás fényét – hangzott el Fabó Máriától, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet igazgatójától, aki az ünnepi gálaest háziasszonyaként lépett fel.

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete fennállásának 25. évfordulója alkalmából elismerését fejezte ki 21 személyiségnek a könyvtárosi hivatás iránti elkötelezettségéért, az eddig végzett szakmai tevékenységéért, amellyel

hozzájárult a felvidéki magyar közösség szellemi életének fellendítéséhez, az olvasáskultúra fejlesztéséhez.

Kecskés Ildikó
Kecskés Ildikó kulcsfontosságú szerepe megkérdőjelezhetetlen a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületében. Könyvtárosi pályája első éveiben az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár könyvtárosa, könyvtáros-szaktanácsadója, majd igazgatóhelyettese. Az SZMKE megalakulása óta oszlopos tagja, elkötelezett segítője, majd több éven keresztül az elnökségnek tagja, 2015-2017 között alelnöke, 2017-2020 között pedig az egyesület elnöke, koordinátora. A könyvtárosi szakmai tudását és tapasztalatait igyekezett az SZMKE berkein belül is hasznosítani. Elnöki posztjáról való lemondása után is fáradhatatlanul segítette, tanácsaival a mai napig erősíti az egyesület tevékenységét. Önfeláldozó, állhatatos munkájáért mindig is nagy köszönettel tartozunk neki.

A konferenciát üdvözölte Halász Attila, Rimaszombat alpolgármestere is (Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma

Fülöp Éva
Pályáját a kassai Bocatius János Közkönyvtár olvasószolgálatosaként kezdte, majd a kétezres évek elejétől több mint 20 éven át volt a Kassai Ipari iskolai könyvtárának vezetője. Munkáját töretlen lelkesedéssel végezte és a könyvtárat lüktető kulturális központtá varázsolta. Évek óta az egyesület aktív tagja, részt vesz a képzéseken, segíti a fiatalabb kollégákat. Az egyesület hálával tartozik neki a tavalyi szakmai nap megszervezésében nyújtott segítségért.

Gerda Diána
2016-tól könyvtárosként dolgozik a Királyhelmeci Könyvtárban a Bodrogközi és Ungvidéki Kulturális Intézményben. Az Eperjesi Egyetem könyvtár szakán szerzett ismereteit kamatoztatva szerettette meg az olvasást a gyermekekkel. Kimagasló munkát végez a könyvtártudomány gyakorlati terén, szem előtt tartja a szeniorok olvasási igényeit. Felelősségteljes munkáját elméleti és gyakorlati megalapozottsággal végzi.

Puntigán József
Puntigán József a losonci Nógrádi Könyvtár honlapján mint az automatizálási részleg adminisztrátora szerepel, de ez egyáltalán nem jelzi, hogy valójában mekkora munkát fektet a helytörténet kutatásába és terjesztésébe. Igazi lokálpatriótának tartja magát, ezért is igyekszik minél több emberhez közelebb hozni Nógrád kincseit. Kutatja Losonc és környéke történetét és ezeket könyv formájában is megjelenteti. Az SZMKE munkájába szükség szerint bekapcsolódik.

(Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

Bolemant Lilla
Kiadóvezetőként, nőjogi szakértőként, irodalomkutatóként és irodalomterapeutaként évek óta a szlovákiai magyar irodalom és fordításirodalom népszerűsítésén dolgozik. A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezésében 2021-től tart biblioterápiás foglalkozásokat Szlovákia nyugati régiójában könyvtárosoknak, pedagógusoknak. Az egyesület fennállásának 25. évfordulója alkalmából elismerését fejezi ki neki eddigi szakmai tevékenységéért.

Lacza Ilona
A dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban dolgozott mint könyvtáros, módszertanos, igazgatóhelyettes és 2019-től, mint kinevezett igazgató. Szeme előtt mindig is a könyvtár és az emberek közti kapcsolat kialakítását, megerősítését tartotta fontosnak. Új programokkal igyekszik becsalogatni több generációt is a könyvtárba. Ügyel arra, hogy Dunaszerdahely szlovák és magyar lakosai megtalálhassák ott a nekik szánt programot.

Majoros Magdaléna
Az Ipolysági Városi Könyvtár könyvtárosaként az ifjúsági részlegen, majd a szépirodalmi részlegen ajánlott könyveket az olvasóknak. Sok fiatalt tett olvasóvá ebben a rohanó világban, és sok felnőttnek hozta vissza a kedvét a könyvek szeretetéhez. Aktívan részt vett az egyesületünk képzésein, sőt szervezésükkel Ipolyságon is sor kerülhetett egy-egy tanfolyam megvalósítására.

Hírdetés

Nagy Henriett
Henriett a könyvtárosi felépítményi iskola elvégzése után kiválóan helyt állt a könyvtárosi szakmában – a 44 ledolgozott év alatt több részlegen is kipróbálhatta magát: volt szakirodalmi részleg könyvtárosa, központi könyvvásárlás dolgozója, a módszertani részleg és a központi pult dolgozója is. Végül a szakirodalmi részlegen fejezte be könyvtárosi pályafutását. Szakmai tudása mellett kiemelkedett közvetlen és barátságos személyisége, ami nagyban hozzájárult a kellemes munkahelyi légkör megteremtéséhez. Mind a kollégák, mind az olvasók szívesen fordultak hozzá, hiszen mindig megtalálta a közös hangot mindenkivel. Henriett nemcsak a munkájában volt megbízható és alapos, de kollégái is mindig számíthattak rá, legyen szó szakmai kérdésekről vagy egy kedves beszélgetésről.

Oláh Mária
Marika életútja példaértékű szakmai elhivatottságot tükröz. Pályafutását a tornaljai városi könyvtárban kezdte mindenesként, később a rimaszombati könyvtárban töltött 41 év alatt számos területen megfordult, úgy mint a szakirodalmi részlegen, a videókölcsönzési részlegen és a gyermekosztályon, de legtöbb időt a művészeti részlegen töltötte, ahol a könyvtárközi kölcsönzés irányításáról is gondoskodott. Nyugdíjazása után sem tudott távol maradni a könyvek világától, és amikor a református iskola igazgatója megkereste, hogy vezesse az iskola könyvtárát, Marika ismét bebizonyította, hogy az igazi hivatás sosem hagyja el az embert és igent mondott. Barátságos, közvetlen természete és elkötelezettsége révén mindig a közösség egyik meghatározó tagja maradt.

Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma

Horváth Ibolya
A kilencvenes évek elején bibliográfusként dolgozott a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban, feladata a szlovákiai magyar sajtófigyelés és feldolgozás volt. Ezt követően az olvasószolgálati osztályra került, és jelenleg is annak vezetője. Mind az olvasók, mind a kolléganők támaszkodhatnak szaktudására, a könyvek iránti elhivatottságára, segítőkészségére.

Zvolensky Gabriella
A Bodrogközben és Ung-vidéken mindenki ismeri Zvolensky Gabriellát. Királyhelmec kulturális életébe 1990-ben cseppent bele. Három éven át a Csemadok területi választmányán dolgozott, ezután 2000-ig a városi kultúrház alkalmazottja volt, az utolsó öt évben igazgatója. Kassa Megye Önkormányzata 2006 tavaszán, egyedüli magyar kulturális intézményeként megnyitotta Királyhelmecen a máig műküdő Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézetet. Az igazgatói pozícióra kiírt pályázatot elnyerve 15 éven át, nyugdíjba vonulásomig itt tevékenykedett. A megyében egyedüli ez az intézmény, amelyben egy igazgatóság alá tartozik a regionális könyvtár, a múzeumi tárlat, illetve a közművelődési intézet kulturális részlege. Gabriellának egész munkássága alatt az volt a fő célja, hogy a helyi értékeknek, alkotóknak bemutatkozási lehetőséget, teret adjon és bővítse a könyvtár akkor 25 ezer kötetnyi állományát. A nehéz kezdetek ellenére egy 11 tagú csapat éléről ment nyugdíjba.

Németh Eleonóra
2003-tól oszlopos tagja a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárnak. Óvodás és iskolás csoportokat vezet be a könyvtárhasználat rejtelmeibe, szerettete meg az olvasást különböző korosztályokkal. Tevékenyen részt vesz a könyvtár szlovák ajkú olvasóinak szervezett könyvbemutatók megvalósításában. Többéves munkájával növeli Somorja kulturális és irodalmi életének színvonalát. Aktív résztvevője az egyesület szervezte képzéseknek, az elmúlt években több konferencián is képviselte egyesületünket.

Péterfi Rita
Olvasásszociológus, a budapesti Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója évek óta segíti az SZMKE munkáját. 2016-tól kezdődően több alkalommal tartott képzéseket a Könyvtári Intézet főszervezésében az egyesület tagjainak. A workshopokon tapasztalatait megosztva segített a résztvevőknek megtalálni saját fejlesztési lehetőségeiket, akik motivációt, inspirációt, kreatív ötleteket kaptak útravalóul.

Hangodi Ágnes
Könyvtáros, oktatásszervező. 2000 óta a budapesti OSZK Könyvtári Intézetének munkatársa, 2006-tól osztályvezetőként oroszlánrészt vállal a határon túli magyar könyvtárosok, így a szlovákiai magyar könyvtárosok szakmai képzéseinek megszervezésében. Az egyesület 2014-től az OSZK KI hivatalos szlovákiai partnere, képzéseinek felvidéki lebonyolítója. A mindig zökkenőmentes szervezés Hangodi Ágnes alapos és lelkiismeretes munkájának érdeme, amiért ezúton az SZMKE vezetősége köszönetét fejezi ki neki.

Illés Péter
Illés Pétert az egyesület vezetősége és tagjai a szívélyes vendégszeretetéről híres Csongrád Megyei Könyvtár igazgatójaként ismerték meg 2013-ban. A Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciájára érkező tagjaink neki és közeli kollégái odaadó munkájának hála évről-évre baráti hangulatban építhetik és mélyíthetik az egész Kárpát-medencén átívelő szakmai kapcsolataikat, bővíthetik tudásukat. Az egyesület köszönetét fejezi ki a határon túli és anyaországi szakmai szervezetek hálózatosodásában kifejtett áldozatos munkájáért.

Ramháb Mária
A kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár nyugalmazott igazgatója és az Informatikai és Könyvtári Szövetség alelnöke, majd elnöke volt. 2011-ben a „Könyvtár, ami összeköt” elnevezésű ösztöndíjprogram kidolgozói és megvalósítói közé tartozott. Az IKSZ elnökeként a csongrádi Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciájának támogatásával elősegítette a határon túli magyar könyvtárosok közötti kapcsolattartást és tapasztalatcserét. Az Nemzeti Kulturális Alap támogatásából megvalósuló Márai program egyik kidolgozója és a program koordinátora volt. Az egyesület negyedszázados jubileuma alkalmából köszönetét fejezi ki munkájáért.

Barátné Dr. Hajdu Ágnes
A budapesti ELTE Könyvtártudományi Tanszékének tanszékvezetője, professzora, a budapesti Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke, majd 2015 és 2023 között elnöke. Mint az MKE elnöke sokat tett a határokon átnyúló szakmai kapcsolatrendszerek építése és megerősítése érdekében. Az egyesület végtelenül hálás munkájáért, hogy pártfogolta a Vándorgyűléseken és egyéb szakmai rendezvényeken a határon túli magyar könyvtárosok részvételét.

Fotó: Gecse Attila/Felvidék.ma

Redl Károly
Évtizedek óta (1978) a budapesti Országgyűlési Könyvtár munkatársa, 2021-től könyvtárvezetője. A „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése program szakmai vezetője, amelyen már több delegált felvidéki könyvtáros vett részt. 2011-2024-es időszakban a MKE alelnökeként egyik fő feladata volt a határon túli magyar könyvtárosokkal való kapcsolattartás. Az egyesület hálás a több évtizedes elkötelezett, példamutató és eredményes és kiváló szakmai együttműködésért.

Fodor Péter
Könyvtáros, történész, 1998-2024 között a budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, 2003-2015 között az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. Fő feladatának tartotta a határon átnyúló kapcsolatrendszer kiépítését és ápolását. Több alkalommal is részesülhettek az egyesület szakmai exkurzióra látogató kollégái a szívélyes fogadtatásban. Meghatározó szerepet tölt be az egyesület és a csongrádi találkozók megvalósulásában. Az SZMKE negyedszázados jubileuma alkalmából köszönetét fejezi ki munkájáért.

Haraszti Katalin
A budapesti Országgyűlési Könyvtár nyugalmazott munkatársa, a Magyar Könyvtáros Egyesületének aktív tagja, 1993 és 2007 között alelnökként a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésén dolgozott. 2007-ben elindítója és azóta is moderátora az IFLA-HUN elektronikus levelezőlistának, melynek célja, hogy összehozza a határon túli és a magyarországi könyvtárosokat. Az SZMKE negyedszázados jubileuma alkalmából köszönetét fejezi ki munkájáért.

Fehér Miklós
2001-től volt a budapesti OSZK Könyvtári Intézetének munkatársa, Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának osztályvezetője, majd 2017 és 2023 között az OSZK Könyvtári Intézetének igazgatója. 2017-ben előadóként is bekapcsolódott a Magyar könyvtárosok kárpát-medencei továbbképzési hálózatának támogatásával megvalósuló képzésekbe, Léván majd két tucat könyvtárosnak tartott vezetői képzést. Az egyesületünk köszönetét fejezi ki a hosszú évek óta tartó együttműködésben való részvételéért.

(Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

Gratulálunk a szervezetnek, s minden kitüntetettnek a megérdemelt elismeréshez!

A díjazottak közül párnak a délelőtti szakmai blokk keretében adták át a kitüntetést, felvételeink ekkor készültek.

Az SZMKE-nek 2024-ben 114 tagja van. Ez a 114 tag 58 könyvtárat jelent. Ezek között vannak nagy megyei vagy szakkönyvtárak is, amiket nem mondhatunk kifejezetten magyar könyvtáraknak, de van magyar nyelvű állományuk, ill. könyvtárosuk. Az 1999-ben alakult non-profit polgári társulás célja összefogni a szlovákiai magyar könyvtárosokat.

A szakmai konferencia ma a rimaszombati Matej Hrebenda könyvtárban folytatódik.

(HE / Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »