Folytatódik az „ékezetharc”: a közbelépések ellenére megtagadják a magyar nevek kijavítását a marosvásárhelyi iskolában

Folytatódik az „ékezetharc”: a közbelépések ellenére megtagadják a magyar nevek kijavítását a marosvásárhelyi iskolában

Továbbra is kérdéses, hogy kijavítják-e a helytelenül, ékezetek nélkül írt magyar neveket a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola által kiadott hivatalos iratokban.
Amint arról beszámoltunk, a vegyes tannyelvű tanintézet vezetősége megtagadta, hogy magyar ékezetekkel tüntesse fel a hivatalos iratokban a nyolcadik osztályt végzett diákok nevét. Az iskola titkárnőjének és igazgatójának korábbi indoklása szerint a magyar nyelv ékezeteinek használata azért nem volt lehetséges, mert „a titkárságon használt szerver nem ismeri” a magyar ékezeteket.

Hírdetés

Tatár Lehel, a Szabad Emberek Pártjának (POL) önkormányzati képviselője a Rebreanu vezetőtanácsának tagjaként próbált megoldást találni a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) által jelzett problémára, ezt pedig hozzászólásban is jelezte a civil szervezet Facebook-oldalán – számolt be a Főtér.ro portál. A hozzászólásból kiderül, hogy két iratról van szó: az oklevelet a tanfelügyelőség küldi az iskolákba, amit helyben töltenek ki, míg a másik bizonylatot ott nyomtatják, ezen az elmúlt évek tanulmányi átlagai szerepelnek.

Mivel hivatalos okmányokról van szó, az adatok hitelességéért az iskola vezetősége felel, és az esetleges hibákat kötelesek kijavítani – közölte Tatár Lehel, aki szerint ez már csütörtökön megtörténhet, ám csak azon diákok esetében, akik jelezték a hibát.

Az önkormányzati képviselő bejegyzését utólag törölték a Cemo Facebook-oldaláról. A jogvédő szervezet ugyanakkor szerdán délután közölte, az általuk kezdeményezett jogi és hatósági eljárásoknak „megvan az eredménye, hiszen az ügybe bevont fontos állami intézmények – a tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium – nyomására az iskola vezetősége beadta a derekát”, és a hivatalos átirat szerint csütörtökön kijavíthatják a hibákat.

Azonban a Cemo Facebook-oldalán közölt csütörtök délutáni bejegyzés szerint az igazgató a minisztériumi felszólítás ellenére sem akarja kicserélni az okleveleket.

„Szerencsés lenne, ha az iskola magyar tanárai és az RMDSZ által kinevezett magyar aligazgató, Vincze Csilla is tenne az ügy érdekében valamit. Az iskola egyik tanára azt állította, hogy az okleveleket magyarul állítják ki, ehhez képest az igazgató még most sem hajlandó azokat a magyar karakterek helyes használatával kitölteni” – közölte a Cemo, amely a nap folyamán „további lépéseket foganatosított az ügy sikeres megoldása érdekében”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »