Folytatódik a sztrájk és az egyezkedés

Folytatódik a sztrájk és az egyezkedés

A tanügyi szakszervezetek és a kormány képviselői továbbra sem egyeztek meg a pedagógusok követelései ügyében, ezért folytatódik az általános tanügyi sztrájk, közölte szerdán a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség. Miután Klaus Iohannis államfő délelőtt tárgyalt a kormánykoalíció képviselőivel a tanügyi sztrájkról, délután újra egy asztalhoz ültek a Victoria-palotában a kormány vezetői és a szakszervezetek képviselői.

A két szakszervezeti szövetség korábban egyeztetett a tagszervezetekkel, és arra a döntésre jutott, hogy nem fogadnak el semmiféle megállapodást, még akkor sem, ha azt maga Klaus Iohannis elnök közvetíti. A szakszervezetek szerda reggel közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt írják: fizetésemelést akarnak, „nem pluszjuttatásokat vagy utalványokat”. Követelik, hogy a döntéshozók jogszabályt fogadjanak el a tanügyi alkalmazottak bérének azonnali és 25 százalékos megemeléséről az egységes bértörvény elfogadásáig; kérik továbbá, hogy sürgősségi rendeletben garantálja a kormány, hogy az új bértörvény értelmében a kezdő tanárok fizetése legalább az országos átlagbérrel lesz egyenlő, és a tanárok bére fokozatosan nőni fog beosztás, végzettség, szolgálati idő és szakmai fokozat függvényében.

Hírdetés

A dokumentumot Simion Hăncescu, a FSLI elnöke és Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret szövetség elnöke írta alá.

A 13 óra 30 perckor kezdődött egyeztetések előtt Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, valamint Ligia Deca tanügyminiszter Klaus Iohannis államfővel tárgyalt a tanügyi sztrájk ügyében.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »