A Markíza szerint Fico még mindig életveszélyben van

A Markíza szerint Fico még mindig életveszélyben van Balaskó Réka2024. 05. 16., cs – 07:37

Robert Fico miniszterelnököt tegnap a délutáni órákban lőtte meg egy merénylő Nyitrabányán (Handlová) a kormány kihelyezett ülése után. 

Robert Fico miniszterelnök még mindig életveszélyes állapotban van a közel négyórás műtét után – tájékoztatta a Markízát egy megbízható kórházi forrás. Ez szemben áll a DenníkN tegnap esti tájékoztatásával, mely szerint a miniszterelnök a műtéte után eszméleténél van.

Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban szintén arról beszélt, Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. „Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték” – tette hozzá.

A pluska.sk információi szerint az orvosok a miniszterelnök hasának felső középső részén, és a jobb alsó hasi részén találtak sebet, ezenkívül az alkaron és a nagylábujjon is volt egy seb. Az utóbbi kettő nem számít komoly sérülésnek, a hasi sérülések sokkal nagyobb problémát jelentenek – írja a lap. Az ultrahangvizsgálat szabad folyadékot mutatott ki a miniszterelnök hasában. Az információk arról, hogy a két golyó mely szerveket károsította, nagyon eltérőek voltak. Több forrás szerint azonban a közel négyórás műtét után sikerült elállítani a vérzést, sokak szerint a miniszterelnökre most kritikus 24 óra vár.

A Ta3 közölte, hogy a kora reggeli órák óta több rendőr áll a Besztercebányai Roosevelt Kórház előtt. A sürgősségi osztály előtti területet lezárták, és nem engednek be illetéktelen személyeket. 

Kapcsolódó cikkünk

A kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico (Smer) miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba, majd megműtötték. Az operáció sikeresnek bizonyult, a sajtó értesülései szerint stabilizálták az állapotát, és már eszméleténél van.

7:54 – Robert Fico szlovák miniszterelnök többórás nehéz műtéte után is életveszélyes állapotban van – közölte a Markíza televízió, amelynek az információt a kórház környezetéből származó megbízható forrás erősítette meg.

7:47 –  Ki léphet Fico helyére? Robert Fico miniszterelnök állapotát stabilizálták, de az ellene elkövetett merénylet után egy ideig valószínűleg nem lesz képes elvégezni a feladatait. 

7:30  –  Több rendőr áll a Besztercebányai Roosevelt Kórház előtt – jelentette a TA3 televízió a kora reggeli órákban. A sürgősségi osztály előtti területet lezárták, és nem engednek be illetéktelen személyeket. 

23:30 – Az ENSZ Szlovákiában is működő szervezetei, úgymint az IOM, az UNHCR, az UNICEF és a WHO is elítélték a Robert Fico elleni merényletet. „Határozottan elítéljük a Robert Ficóval szemben elkövetett megrázó támadást” – áll a közös nyilatkozatukban.

22:57 – A Denník N is úgy értesült, hogy Robert Fico már átesett a műtéten, és eszméleténél van.

22:53 – A merénylő 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban. Azt írták, a tagságát azonnali hatállyal visszavonják. „Mielőbbi gyógyulást kívánunk a miniszterelnöknek, hogy ismét gyakorolhassa tisztségét egész Szlovákia javára. Imádkozunk érte és az egészségéért” – tették hozzá.

22:38 – Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban arról beszélt, Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. „Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték” – tette hozzá.

22:28 – Az Aktuality portál egy megbízható forrásra hivatkozva arról írt, hogy Robert Fico miniszterelnök már átesett a műtéten, állapota pedig stabil. A hírt egyelőre más sajtóorgánumok nem erősítették meg.

22:08 – „Mélységes sajnálatomat fejezem ki a Robert Ficóval történt események kapcsán” – jelentette ki a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) élén álló Bernard Bober érsek. Hozzátette: elítéli az erőszakot, a gyűlöletet és az agressziót, amelyek szerinte tovább mélyítik a társadalom polarizációját. „Ne maradjunk közömbösek, teremtsünk békét. Ne bántsuk egymást, hanem erősítsük a minden emberben ott rejlő jóságot” – mondta.

21:58 A TA3 információi szerint Robert Fico (Smer) kormányfőt megműtötték, jelenleg mesterséges kómában van.

21:56 – A Szlovákiai Iszlám Alapítvány (Islamská nadácia na Slovensku) mélységes sajnálatát fejezi ki az események kapcsán. „Megengedhetetlen, elképzelhetetlen, hogy egy tisztességes országban bármilyen fizikai támadás történjen politikusok vagy a mindennapi emberek ellen” – reagáltak a szlovákiai muszlim vallási kisebbség képviselői a mai merényletre. Robert Ficónak gyors felépülést, valamint gyors visszatérést kívánnak a munkaköri kötelezettségeinek ellátásához – informálta az Aktuality portált Mohamad Safwan Hasna, az alapítvány igazgatója.

21:53 – Šutaj Eštok az esti sajtótájékoztatón leszögezte, a bűnüldöző szervek nem lesznek tétlenek, és nem marad büntetlenül egyetlen, a merényletet helyeslő vagy további hasonló tettekre bujtogató kijelentés sem. A belügyminiszter elmondta, a hatóságok mindent megtesznek a többi közjogi méltóság és a parlamenti képviselők biztonságának garantálására. Szintén fokozzák egyes médiumok és ellenzéki politikusok védelmét. Hangsúlyozta, mindent megtesznek a lakosság biztonságának garantálásáért.

21:43 – „Magam és a magyar Országgyűlés nevében őszinte együttérzésemet szeretném kifejezni a családnak és a szlovák nemzetnek ezekben a nehéz pillanatokban” – írta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szerda este.

21:39 – A Refresher arról ír, hogy a merénylet elkövetője, Juraj Cintula a 2015-ben mejelent „Efata: o Cigánoch a Rómoch” című könyvében arról írt, hogy egyetért a Marian Kotleba vezette ĽSNS választási programjával, és szimpátiáját fejezte ki Ľubomír Harmannal, aki 2010 augusztusában nyolc embert lőtt agyon és további tizenötöt megsebesített Dévényújfalun (Devínska Nová Ves).

21:29 – Dušan Ondrušek pszichológus szerint a politikusoknak nem szabadna két részre osztaniuk a társadalmat a válsághelyzetek során, és kölcsönösen vádolniuk egymást. A Denník N-nek adott interjújában elmondta, Andrej Danko (SNS) „politikai háború kezdődött” kijelentései sem szerencsések, sőt, tovább élezik a helyzetet.

21:26 – Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő és az Európai Néppárt szlovák delegációjának vezetője is elítélte a merényletet, amely szerinte megbocsáthatatlan egy civilizált társadalomban, tekintet nélkül arra, hogy ki áll az állam élén. Egyúttal Ľuboš Blahát (Smer) és Andrej Dankót (SNS) is bírálta, akik visszaéltek a helyzettel, miközben az orvosok a kormányfő életéért küzdenek.

21:20 – A szlovák társadalom teljesen polarizált – véli Milan Nič, a German Council on Foreign Relations think-tank szlovák elemzője. Hozzátette, egy ilyen politikai közegben „bárki merénylet áldozata lehet”.

21:14 – Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter felszólította az ellenzéket, hogy tisztességesen és tényszerűen bírálja a kormányt, és ne éljen vissza a társadalomban uralkodó feszültséggel. „Mert ami ma történt, az nem egyik napról a másikra történt”.

21:12 – A TV JOJ szerint a merénylő feleségét is kihallgatták. A nő nem nyilatkozott, az arcát reklámújságokkal takarta el.

21:02 – „Nem tagadom, hogy könnyek szöktek a szemembe” – reagált Iveta Radičová, Szlovákia volt miniszterelnöke az RTVS szerkesztőjének arra irányuló kérdésére, hogy mi volt az első reakciója, amikor értesült a Fico elleni merényletről. Szerinte már nem a polarizációról, hanem a társadalom egy részének radikalizációjáról van szó.

20:59 –  Kaliňák elmondta, napokban elemezni fogják, mi történt a nyitrabányai téren. „Ezekben a pillanatokban azonban csak Robert Fico felépülésére koncentrálok” – hangsúlyozta, egyúttal a gyűlölet megállítására szólított fel.

20:50 – A rendőrség folytatja a bizonyítékok rögzítését a nyitrabányai kultúrház mellett.

20:48 – Peter Žiga, a parlament alelnöke a TA3-nak elmondta, hogy a parlamenti ülést keddig elnapolták. „Meglátjuk, hogy alakul a helyzet. Nem zárom ki, hogy még a jövő héten sem ülünk össze. A helyzet nem kedvezne a nyugodt tanácskozásnak, nem jók az emóciók”. A politikai színtér szereplőit arra szólította fel, hogy próbálják meg lenyugtatni a helyzetet. „Ha az szükséges lesz, átcsúsztatom a napirendi pontokat a következő ülésre, s a parlamenti ülésezést befejezzük erre a hónapra” – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy leállította a parlament nyilvános látogatását. Az épület őrzését megerősítik.

20:46 – A Robert Fico elleni támadás megbocsáthatatlan és szégyenletes cselekedet – jelentette ki Matúš Vallo, Pozsony polgármestere. „Őszintén kívánom neki, hogy mielőbb felépüljön a sérüléseiből” – tette hozzá.

20:41 – Eva Klimová pszichológus szerint a miniszterelnök elleni támadás a feszültség további fokozódásához vezethet.

20:35 – Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter szerint a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba első osztályú egészségügyi személyzet gondoskodik a kormányfőről. A kormánypolitikusok szerinte mind sokkhatás alatt állnak. „Mi, kollégák egyenes adásban láttuk, pár méterre voltunk a történéstől” – mondta a kórházban. Megerősítette minisztertársai közlését, miszerint Fico állapota kritikus, és még mindig műtik.

20:35 – Šutaj Eštok egyúttal a politikai gyűlölködés és a politikai ellenfelekkel szembeni agresszió beszüntetésére szólított fel. „Ne a gyűlölködés legyen a válasz, nehogy elkezdjük ölni egymást azért, mert eltérnek a nézeteink” – hangsúlyozta a belügyminiszter. Hozzátette, ez a legszomorúbb nap a szlovák demokrácia történetében.

20:34 – Šutaj Eštok elmondta, folyamatban van a nyomozás. „Mindent megteszünk, hogy ezt a gyalázatos bűntettet kivizsgáljuk” – jelentette ki. Kezdeményezni fogja az ország biztonsági tanácsának összehívását is.

20:31 – A TA3 korrigálta azt a korábbi közlését, miszerint Robert Fico stabilizált állapotban van és kommunikál. Ez akkor volt érvényes, amikor a besztercebányai kórházba szállították. 

20:20 – Hamran István korábbi országos rendőrfőkapitány szerint Fico testőrei kudarcot vallottak. A merényletről készült videón a biztonsági erők zavart viselkedését látta. Szerinte azonnal kórházba kellett volna szállítaniuk Ficót.

20:15 – „A polgárháború küszöbén állunk. A kormányfő elleni merénylet ezt bizonyítja” – állította a belügyminiszter. 

20:14 – „Számos olyan ember van, akinek tükörbe kéne néznie” – mondja Kaliňák. Hozzátette, hogy a kormány politikusai nem ítélkeznek. „Én ezzel nem tudok azonosulni” – tette hozzá.

20:12 – A Telegram közösségi oldalon terjed egy orvosi látleletről készített kép, amely annak nyilvánosságra hozói szerint a miniszterelnök sérüléseit írja le. A meg nem erősített valódiságú dokumentum szerint 16 óra után Nyirabányáról mentőhelikopter szállította a beteget a kórházba, akinek lőtt sebe van. A lövések a bal kart és a hasi régiót érték. A beteg ugyanakkor eszméleténél volt és kommunikált. Az ultrahang folyadékot mutatott ki a hasüregben, a páciens stabilizálása után CT-vizsgálatnak vetik alá. 

20:09 – A belügyminiszter azt tanácsolja, hogy ne csak az alkotmányos tisztviselők, de az ellenzéki politikusok és a médiumok védelmét is erősítsék meg. 

20:08Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter is megerősítette, hogy Ficót még mindig operálják. Azt mondja, a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

20:06 – „Még mindig a műtőben van, az operáció zajlik” – jelentette ki  Kaliňák. A műtét már több mint három és fél órája tart. A tárcavezető szerint a miniszterelnök állapota „nagyon komplikált”. 

20:05 Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt állítja, hogy Robert Ficót továbbra is műtik. Ezzel cáfolta azokat a híreket, amelyet például a Markíza és a TA3 is közölt, miszerint a kormányfő stabilizált állapotban van és kommunikál. 

20:03 – A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház egyelőre nem közölt információt a kormányfő állapotáról. A kormányhivatal 19:30-ra hirdetett sajtótájékoztatót, egyelőre azonban nem tartották meg.

19:45 – A TA3 szerint Robert Fico (Smer) kormányfőt megműtötték, állapota stabilizált, kommunikál.

19.45 – A Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal volt vezetője, Juraj Zábojník szerint a biztonsági őrök hibáztak. „Ha négy vagy öt lövés dördül el, valaki hibázott. Nem láttam, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna” – mondta. Hozzátette, a kormányfő akkor sem maradhatott volna védtelenül, amikor az emberek közé ment, a miniszterelnököt üdvözlő tömegben pedig beépített embernek is kellett volna lennie.

19:35 – A Markíza egy rövid videót tett közzé, amelyet röviddel Juraj C. őrizetbe vétele után vettek fel. Ebben a támadó arról beszél, egy hónappal ezelőtt döntötte el, merényletet követ el Fico ellen. „Nem értek egyet a kormány politikájával. A médiát felszámolják, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgták ki Mazákot?” – kérdezte a videóban.

19:32 – A támadó, Juraj C. 2016-ban rendszeresen találkozott a Slovenskí branci nevű szervezettel, amelyeket fényképek dokumentáltak. Ez a szervezet a Facebook-oldalán íróként és publicistaként jelölte meg Juraj C.-t, közölte is az írásait. Ezekben a férfi bírálta a menekülteket és az államot, s nyíltan támogatta a szervezetet, amelynek nem hivatalos félkatonai jelleggel bírtak. Kapcsolatban álltak különféle szélsőségesekkel, és oroszpárti orientációjuk volt. 2022-ben beszüntették a tevékenységüket. 

19:26 – Erik Tomáš (Hlas) munka-, szociális és családügyi miniszter szerint a kormányfő állapota továbbra is súlyos. A Markízának azt mondta, hogy még mindig műtik. Tomáš szerint hosszabb operációról van szó, mert a támadó több belső szervet is eltalált.

19:24 – Az uniós vezetők mellett további külföldi politikusok adtak hangot megdöbbenésüknek a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni szerdai merénylet miatt.

19:22 – A rendőrség arra kérte a médiumokat, hogy iktassák ki a merénylettel kapcsolatos posztjaik vagy közvetlenül a cikkek alatt a kommentálási lehetőséget. „Tiszteljük a demokráciát és a szólásszabadságot, viszont a gyűlöletkeltő megnyilvánulások hozzájárulnak a társadalmi hangulat további eszkalálásához” – közölte Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő. 

19:19 – Néhány percen belül sajtótájékoztatót tartanak a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban. Az újságírókat ellenőrzik előtte. 

19:17 – „Határozottan elítélem ezt a támadást. Gondolataim vele (Robert Ficóval – a szerk. megj.) , a családjával és a szlovák néppel vannak” – közölte Emmanuel Macron francia elnök. 

Hírdetés

19:11 – Egy névtelen forrásból származó információkra hivatkozva a Pravda azt írja, hogy a hasi lövés következtében a golyó áthatolt a bélen. A hasüregben zajló vérzés forrását nem tudják megtalálni az orvosok.

18:52 – Vlagyimir Putyin orosz elnök felháborítónak nevezte a Robert Fico (Smer) elleni merényletet – közölte a Kreml. Putyin szerint „ez a förtelmes bűncselekmény nem igazolható”. „Robert Ficót bátor és elszánt embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítenek neki túlélni ezt a nehéz helyzetet” – mondta az orosz elnök, egyúttal mielőbbi felépülést kívánt a kormányfőnek.

18:49 A Denník N arról ír, Robert Fico (Smer) kormányfő eszméleténél volt, kommunikált, amikor négy órakor a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A lövés a hasát és a bal karját érte. Előbbi súlyos.

18:45 – A Fico elleni szerdai merénylet után az a legfontosabb, hogy senki ne élezze tovább a helyzetet. Egyes társadalmi csoportokat, embereket vagy politikai ellenfeleket vádolni a társadalom további megosztását eredményezi – jelentette ki Martin Slosiarik szociológus, a Focus ügynökség igazgatója.

18:40 – Joe Biden amerikai elnök közölte, feleségével, Jill-lel együtt imádkoznak a kormányfő mielőbbi felépüléséért. Hozzátette, az amerikai nagykövetség kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal, és készen áll a segítségnyújtásra.

18.38 A privigyei (Prievidza) regionális televízió is lefilmezte a támadás pillanatait. Figyelem, a videó tartalma egyesek számára felkavaró lehet. 

18:21 – A Progresszív Szlovákia cáfolja azokat az álhíreket, hogy a támadó a mozgalmuk tagja volt. Hozzátették, semmilyen kapcsolat nincs köztük és a lövöldöző között. „Határozottan elítéljük a szörnyű tettet” – tették hozzá.

18:19 – Andrej Kiska volt köztársasági elnök szörnyűnek, egyben az ország és a demokrácia alapjai ellen elkövetett támadásnak nevezte a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merényletet. „Ami most a legfontosabb, az a miniszterelnök egészsége. Őszintén kívánok neki mielőbbi gyógyulást”.

18:16 – „Kérem, ne ítélkezzünk elhamarkodottan, és gondoljuk át, mi a legfontosabb. Jelenleg az a legfontosabb, hogy Robert Fico minél hamarabb felépüljön” – üzente Zuzana Čaputová államfő.

18:13 – A Fico-kabinet miniszterei elítélték a kormányfő elleni támadást.

18:02 A Denník N információi szerint Robert Fico (Smer) kormányfőt továbbra is műtik. 

17:59 – Minden médium, különösen az RTVS feladata az, hogy hozzájáruljon a társadalom megnyugtatásához – reagált a miniszterelnök elleni támadásra Ľuboš Machaj, az RTVS igazgatója. „Folytatni fogjuk a munkánkat e cél elérése érdekében. De a politikusok feladata az is, hogy ne fokozzák tovább a helyzetet, és ne használják ki ezt a brutális támadást a félelem és a gyűlölet további terjesztésére”.

17:58 – Május 21-re, keddre napolták el a parlament ülését, egyúttal fokozzák a biztonsági intézkedéseket.

17:55 – A Denník N információi szerint a támadó a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub egyik alapítója volt. Korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban. Nyolc évvel ezelőtt azt tervezte, hogy politikai pártot alapít „Mozgalom az erőszak ellen” névvel.

17:49 – Közös feladatunk, hogy azonnal felhagyjunk a politikai gyűlöletkeltéssel – mondta Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter. „Helytelen lenne tovább fokozni ezt a veszélyes helyzetet” – mondta a belügyminiszter. Hozzátette, a támadás mielőbbi kivizsgálása érdekében mindent elkövet.

17.45 – Robert Fico egészségi állapotára vonatkozó információk embargó alatt állnak. A Markíza TV szerint a besztercebányai sürgősségi osztály orvosi személyzetétől elvették a mobiltelefonjaikat. Mint írják, Ficón CT-vizsgálatot végeztek. Azt, hogy milyen egyéb vizsgálatokon esett át, nem tudni.

17:38 – „Mélységesen elítéljük az erőszakot, és mielőbbi felépülést kívánunk a kormányfőnek” – írja Nyerges Csaba, az Új Szó főszerkesztője.

17:32 – A merénylet helyszínén tartózkodik Ján Hrivnák, a Főügyészség súlyos bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője és kollégái. Ők felügyelik az elsődleges műveleteket. Előre megfontolt gyilkossági kísérletért 25 évnyi vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabható – emlékeztet az Aktuality.

17:29 – Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt is „sokkolta és elborzasztotta” a Fico elleni merénylet. „Erőt kívánok neki a gyors felépüléshez. Robert Ficóra, a szeretteire és Szlovákia polgáraira gondolok” – írta az X-en.

17:25 – A Bírói Tanács is elítélte a Fico elleni támadást, a társadalom polarizálását és a gyűlölet terjesztését. „Ez az erőszakos támadás egyben támadás a Szlovák Köztársaság mint demokratikus és jogállam alkotmányos berendezkedése és minden tisztességes polgár ellen”. „Az emberi élet és egészség minden társadalom legfontosabb értéke, függetlenül a polgárok politikai és társadalmi meggyőződésétől és gondolkodásmódjától” – írták.

17:21 – Az Aktuality legfrissebb információi szerint Ficót három golyó érte: kettő a kezén, egy a hasán.

17:18 – A Pravda információi szerint az egyik lövedék Robert Fico hasüregébe hatolt. A többi sérülései viszont nem életveszélyesek.

17:18 A támadót Juraj Cintulának hívják. A lévai férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek.

17:17 – A TA3 által közzétett videóból egyértelműen kiderül, öt lövés dördült el. 

17:14 – A TA3 a F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházra hivatkozva azt írja, Robert Fico (Smer) kormányfő az életéért küzd.

17:13 – „Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!” – írta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebookon. „Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, és imádkozunk is érte. Nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában” – posztolta.

17:09 – Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter is elítélte a Robert Fico elleni „hidegvérű” támadást. A tárcavezető az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) örményországi üléséről visszautazik Szlovákiába.

17:08 – Pedro Sánchez spanyol kormányfőt „elborzasztotta és felháborította” a szlovák miniszterelnök elleni támadás. „Spanyolország Robert Ficóval, családjával és a szlovák néppel áll ebben a rendkívül nehéz időben. Semmi sem igazolhatja az erőszakot” – írta az X-en.

17:07 – A gyűlölködő retorika, amelynek tanúi vagyunk, gyűlölködő tettekhez vezet. Kérem Önöket, állítsuk meg – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő. „A miniszterelnök elleni fizikai támadás elsősorban személy elleni támadás, de a demokrácia elleni támadás is” – mondta.

17.04 – A merényletre Robert Habeck német alkancellár is reagált. A szövetségi parlamentben adott nyilatkozatában gyors felépülést kívánt Ficónak. Figyelmeztetett, hogy azoknak, akik a demokratikus spektrum részének érzik magukat, „alaposan mérlegelniük” kell a szavaikat.

17:03 – Olaf Scholz német kancellár „gyáva merényletnek” nevezte a Fico ellen elkövetett támadást. „Az erőszaknak nem lehet helye az európai politikában. Ezekben a pillanatokban Robert Ficóra, szeretteire és Szlovákia polgáraira gondolok”.

16:58 – A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház bejáratát körbeszalagozták a rendőrök. A helyszínen tartózkodik Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi és Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter.

16:56 –  A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) emberei megérkeztek a nyitrabányai (Handlová) Bányászok terére (Námestie baníkov), sorban felkeresik az összes környékbeli létesítményt. A központ továbbra is le van zárva – közölte a SME.

16:52Az Aktuality úgy tudja, a lövést leadó férfi legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. A Markíza Juraj C.-ként utal a 71 éves lévai támadóra.

16:50 – „A Robert Fico szlovák kormányfő elleni brutális támadás abszolút elfogadhatatlan. Sok erőt és gyors felépülést kívánok neki” – mondta Věra Jourová uniós biztos. 

16:48 – Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter köszönetet mondott a támogató megnyilvánulásokért. Tárcája tájékoztatta az esetről az Európai unió képviselőit. „Határozottan elítélem ezt a rosszindulatú cselekedetet, amelyet a kormányfő ellen követtek el a demokrácia elleni támadásként” – közölte Blanár.

16:47 – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő is sokkolónak nevezte a támadás hírét, Ficónak mielőbbi felépülést kívántak.

16:43 – „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk mielőbbi felépüléséért” – írta Orbán Viktor magyar kormányfő a hivatalos Facebook oldalán.

16:39 – „Félelmetesnek” nevezte a Robert Fico elleni támadást Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. „Határozottan elítéljük ezt az erőszakcselekményt a szomszédos partnerországunk kormányfője ellen. Minden erőfeszítést meg kellene tenni annak érdekében, hogy biztosítva legyen, hogy az erőszak semmilyen formában vagy szférában sem válik normává egy országban”. 

16:38 – A Hlas felszólította a pártokat, a közéleti személyiségeket, a harmadik szektort és a médiát, hogy közösen, határozottan ítéljék el a Robert Fico elleni támadást, és „ne támogassák cselekedeteikkel a gyűlöletkeltést Szlovákiában”.  Peter Pellegrini idő előtt befejezi külföldi tartózkodását.

16:36 – Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök „teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte az erőszakot, egyúttal gyors felépülést kívánt Robert Ficónak. A merénylet nyomán kialakult helyzetet a cseh rendőrség is figyelemmel kíséri. „Kiértékeljük ez esetleges kockázatokat, s ezzel minden intézkedést megteszünk a védett személyeink és objektumaink érdekében” – közölték. 

16:28 – Eduard Chmelár, a miniszterelnök tanácsadója szerint a merénylet Szlovákia modernkori történelmének legrosszabb helyzetét eredményezte, s hogy ez a felkorbácsolt légkör és a társadalom polarizációjának „természetes következménye”. „Nem végződhetett ez máshogy. Nem szabadna most egymást gyanúsítgatnunk, hanem arra összpontosítanunk, hogy megnyugodjon a társadalom” – mondta, majd hozzáfűzte: fontos, hogy ne folytatódjon a káosz. Pozitívan értékelte, hogy az ellenzék lemondta a mára tervezett tüntetést. 

16:27 – Petr Pavel cseh elnök szerint a Fico elleni támadásnak figyelmeztető jelnek kell lennie arra, hogy hová vezethet a társadalomban elmélyülő agresszió. „A Robert Fico elleni támadás egyértelműen elítélendő, bármilyen indítékkal is történt”.

16:25 – Délután öt órakor sajtótájékoztatót tart a belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán. 

16:24 – Rishi Sunak brit miniszterelnök is kifejezte döbbenetét a „szörnyű hírek” hallatán.

16:23 – A Magyar Szövetség is elítélte a miniszterelnök elleni támadást, mielőbbi felépülést kívánt. „A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficónak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írták a nyilatkozatban.

16:22 – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni támadás hírét. „Semmi és semmi nem igazolhatja az erőszakot vagy a hasonló támadásokat. A miniszterelnökre és családjára gondolok” – írta.

16:21 – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást”. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közös javunkat”. Hozzátette, ezekben a pillanatokban Ficóra és családjára gondol.

16:19 – Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete elítélte a támadást. „Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban” – írják, hozzátéve, hogy „ez a szörnyű tett nemcsak egy személy, hanem a demokratikus értékeink és elveink elleni támadást is jelent”.

16:17 – Több külföldi médium is beszámolt a Robert Fico (Smer) elleni merényletről. 

16:15 – A miniszterelnök ellen elkövetett támadás fenyegetést jelent mindarra, ami eddig a szlovák demokráciát ékesítette – reagált Peter Pellegrini megválasztott államfő. „Elborzaszt, hogy mire vezethet egy másik politikai vélemény iránti gyűlölet. Nem kell mindenben egyetérteni, de sokféleképpen lehet demokratikusan és törvényesen kifejezni az egyet nem értésünket” – írta. A merényletet a szlovák demokráciát fenyegető példátlan támadásnak nevezte. 

16:12 – Romana Tabák (SNS) szerint a miniszterelnök elleni támadás az ellenzéki tüntetéseknek is köszönhető, ahol szították az indulatokat a kormány ellen. Michal Šimečkától, a Progresszív Szlovákia elnökétől azt kérdezte, „elégedett-e már”.

16:10 – Zuzana Čaputová államfő 16:45-kor nyilatkozik a miniszterelnök elleni támadásról.

16:09Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A Markíza arról ír, a kormányfőt a helikopterről hordágyon vitték a sürgősségi osztályra. Ficót egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt, mennyire súlyosak a sérülései.

16:06 – Ez az ellenzék gyűlölködő politikájának eredménye – reagálta Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter. Megdöbbentőnek tartja a történteket. „Sok erőt és főleg jó egészséget kívánok a miniszterelnöknek”.

16:03 – A kormányhivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott rövid közleményében arról ír, Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani. „A következő órák döntőek” – tették hozzá.

16:00 – Andrej Danko (SNS) kijelentette, az SNS politikai háborút indít. Változásokat bocsátott előre a médiához és a volt kormánytagokhoz való hozzáállásban. Az ellenzéket felszólította, tartsák tiszteletben a választás eredményét.

15:54 Robert Fico (Smer) kormányfő túl van az életveszélyen – erősítette meg több forrás is a Denník N-nek. Hasi, kéz- és lábsérülést szenvedett. Jelenleg a besztercebányai kórházban kezelik. A Pluska szerint Ficót megműtik.

15:52 – Maroš Žilinka főügyész a Robert Fico ellen leadott lövést „az államiság lényege elleni támadásnak” nevezte. „Elfogadhatatlannak tartom a mai támadást” – mondta. „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ennek a szörnyű tettnek az elkövetőjét kompromisszummentesen és igazságosan megbüntessük” – tette hozzá.

15:50 – A JOJ TV információi szerint Ficót egy 71 éves lévai férfi lőtte meg. A Markíza középkorú férfiről ír.

15:45 – Videón a miniszterelnök ellen elkövetett támadás utáni pillanatok.

15:43 – Ivan Korčok a miniszterelnök elleni támadást elfogadhatatlan erőszakos cselekménynek minősítette, és önmérsékletre szólított fel a bűncselekmény kivizsgálásáig. „Őszintén jobbulást kívánok neki. Bízom abban, hogy a biztonsági erők kivizsgálják ezt az elfogadhatatlan erőszakos cselekményt”.

15:42 – Az erőszakot nem lehet tolerálni – kommentálta Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányfő elleni merényletet. Megdöbbentőnek nevezte a lövöldözés hírét, és mielőbbi jobbulást kívánt Ficónak.

15:39 – Igor Matovič (Szlovákia mozgalom) gyors felépülést kívánt Ficónak. „Robert Fico régi politikai riválisom. Ez a politika. Emberként azonban mielőbbi gyógyulást kívánok neki, és mélységesen elítélek minden erőszakot. Az ököl és a golyók nem oldanak meg semmit a politikában. Kérem, legyünk emberek” – reagált a támadásra.

15:36 – Richard Raši (Hlas) miniszterelnök-helyettes teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kormányfő elleni támadást. „Nagyon gyors felépülést kívánok a miniszterelnök úrnak, mielőbb gyógyuljon meg. Ismétlem, ez nem egy demokratikus társadalomba, de semmilyen társadalomba nem való, hogy valaki ilyen aljas módon oldja meg a problémáit.”

15:35 – Ha Robert Fico (Smer) kormányfő hosszabb orvosi ellátásra szorul, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket.  

15:27 – A KDH szerint nem szerencsés, ha a politikusok most egymás szemére hányják, hogy ki polarizálja a társadalmat. „Ez egyikünk számára sem engedhető meg” – tette hozzá Ján Horecký képviselő. 

15:26 – „Egyértelműen és határozottan elítélünk mindenfajta erőszakot. Reméljük, hogy Fico miniszterelnök úr jól van, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik” – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, akit szintén sokkoltak a történtek. 

15:25 – A SaS és a PS törlik a mai tüntetést, amelyen a Szlovákia Rádió és Televízió (RTVS) mellett álltak volna ki. Branislav Gröhling, az SaS elnöke felszólította a képviselőket, hogy ne gyanúsítgassák egymást ebben a helyzetben. 

15:24 – Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

15:22 – Richard Glück, a Smer képviselője az ellenzéket hibáztatta a merényletért, kiabálni kezdett velük. „Ön köztisztviselő, viselkedjen ennek megfelelően” – válaszolta Jozef Pročko, a Szlovákia mozgalom képviselője. Ľuboš Blaha, a parlament alelnöke megpróbálta megnyugtatni a helyzetet, arra kérve Pročkot, hogy ne provokáljon és legyen empatikus, hiszen a kormányfőt meglőtték.

15:19 – Andrej Danko (SNS) az újságírókat hibáztatja a Robert Fico elleni merényletért. A Denník N munkatársairól „undorító disznókként” beszélt.

Korábban:

Ficót a helyi kultúrház előtt érté a támadás, ahol a kormányülést is tartották. A Denník N helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azután dördültek el, amikor a kormányülés végével Fico az emberek közé ment. Ekkor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen három–négy lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani.

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták. 

A parlament ülését felfüggesztették.

(ta3, bbc, denníkn)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »