Fogorvosi fúróval és okostelefonnal is lehet Istent szolgálni

Fogorvosi fúróval és okostelefonnal is lehet Istent szolgálni

Fogorvos, közösségi médiás tartalomgyártó és szerzetesnővér. Ez mind szerepelhetne az ecuadori származású M. Paula Blum schönstatti nővér munkaköri leírásában. A 34 éves nővér most végez fogorvosként, és az Instagramon hirdeti az evangéliumot.

A Vatican News számára rendtársa, Francine-Marie Cooper ISSM készített interjút a fiatal szerzetesnővérrel.

„Ajándék, hogy azokkal a dolgokkal foglalkozhatok, amiket szeretek. Mária-nővér vagyok – azért hagytam ott a fogorvosi pályát, hogy nővér legyek. Aztán visszatértem hozzá. És a közösségi médiával foglalkozhatok, ami leginkább a hobbim” – osztotta meg magáról az ecuadori nővér. Beszélt arról is, hogyan alakult küldetése, amely egymástól ennyire távolinak tűnő területeket fed le.

„11 éves koromban eldöntöttem, hogy fogorvos akarok lenni” – idézte fel a kezdeteket. Amikor belépett a Schönstatti Mária-nővérek Világi Intézményébe, már három éve fogászatot tanult. A schönstatti mozgalom, különösen is az ifjúság- és családpasztorációjuk révén ismerte meg a nővéreket. Elhivatást érzett az életük iránt, és úgy gondolta, ő is a mozgalomban végzett pasztorális munkával tudná szolgálni Istent.

„Amikor beléptem a közösségbe, nem tudtam, hogy úgynevezett világi intézmény vagyunk” – magyarázta Paula nővér. Vagyis a rendtagok számára megengedett a világi foglalkozások űzése.

A világi intézmények a megszentelt életet élők olyan közösségei, amelyek tagjai élhetnek a világban, önállóan, és dolgozhatnak világi szakmákban.

M. Paula nővér felidézte, egyszer csak az elöljárója rákérdezett, nem akarja-e folytatni tanulmányait, és fogorvosként dolgozni. Ő fontolóra vette, és igent mondott. Másfelől azon is gondolkozott, nem tanulhatna-e valamit, aminek hasznát vennék a közösségi médiában, de végül arra jutott, végzettség nélkül is tud ezzel foglalkozni, fogorvos viszont nem lehet diploma nélkül.

„Tudom, hogy az emberek többsége fél elmenni fogorvoshoz, és furának tartanak minket, hogy szeretünk mások szájában turkálni” – folytatta a fiatal nővér, és elmagyarázta: az ember foga és szája kincs, vigyázni kell rá, gondozni kell.

„Tudom, hogy sokat kell tanulnom ahhoz, hogy vigyázni tudjak a fogakra, amelyeknek köszönhető, hogy beszélni, enni tudunk, másokkal kapcsolatban lenni – hiszen akiknek nem szép a mosolyuk, azoknak gyakran az önértékelésük is alacsony, néha meg sem mernek szólalni” – jegyezte meg.

Paula nővér úgy tekint hivatására, mint ami nagyon gyakorlatias módja annak, hogy segítsünk az embereknek a saját értéküket és méltóságukat megélni. Mint mondja, mindig is másoknak szeretett volna segíteni. „Tudom, hogy fogorvosként sok embernek tudok segíteni, hogy visszatérjenek az egészséges életmódhoz, helyesen táplálkozzanak, ugyanakkor bármit megehessenek, és gyarapodhassanak az önbecsülésükben” – fűzte hozzá.

Azt szeretné, hogy legyen majd magánrendelése; szívesen dolgozna másokkal is együtt egy rendelőben, de

Hírdetés

És ott van a másik szenvedélye: a közösségi média.

Paula nővér megosztotta, amikor annak idején feltette magának a kérdést, hogy szerzetesnővér legyen-e, nem akarta a hivatásgondozót megkérdezni erről, inkább a Google-ön keresett rá, kik is azok a Mária-nővérek. Tehát maga is az interneten kereste a válaszokat.

Azért is érezte úgy, hogy muszáj a közösségi médiával foglalkozni, mert tudta, hogy közel kell lenni az emberekhez: „Azt hiszem, mivel magam is millennial (Y generációs) vagyok, aki a közösségi médián nőtt fel, ami az én időmben a Hi5-ot (amerikai közösségi hálózat – a szerk.) és a Facebookot jelentette,

Mindig ott akartam lenni, ahol az emberek vannak. Istennek ott kell jelen lennie, ahol az emberek jelen vannak, ahol az emberek keresik a válaszokat.”

Paula nővér elkezdte azt az Instagram-fiókot felfejleszteni, amelyet az ecuadori közösség indított 2020-ban. Rendtársait is biztatta, gyártsanak kreatív tartalmakat az online közösségnek. Így született meg és így formálódott az @hermanasdemariaec csatorna.

Igyekezett jól elosztani idejét a közösség, az egyetem és a közösségi média között, ami időnként nehéz feladatnak bizonyult – ismeri el a schönstatti nővér.

Mint kiderült, hetente csak egy fél napot tud a közösségi médiára fordítani, és van, amikor ez nem bizonyul elégnek. „Vannak nehéz szemeszterek az egyetemen, ilyenkor előfordul, hogy útközben hazafelé szerkesztem a videókat” – mondja. „Mire hazaérek, kicsit rosszul vagyok, de legalább a videó kész van!”

Arról is beszélt a Vatican Newsnak, milyen lehetőségeket lát a szerzetesnők számára a közösségi oldalak világában. Számára nagy motiváló erőt jelent az, hogy arra gondol:

„Azt hiszem, ez az, amit mi, megszentelt életet élő nők tudunk adni: Isten üzenetét kínálni fel a magunk női módján, ahogy Mária is tenné, azzal a nyelvezettel, azokkal az értékekkel.”

– teszi hozzá. – Azt hiszem, ez is a küldetésünk, hogy valódi nőképet mutassunk a világnak.”

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican Media/Schoenstatt Sisters of Mary

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »