Fogaink egészsége: a 10 legfontosabb szabály

Fogaink egészsége: a 10 legfontosabb szabály

A szájüregi egészség megőrzése nagyon fontos annak érdekében, hogy fogaink még sokáig erősek és használhatóak maradjanak. Ez pedig jellemzően a fog- és szájápolási szokásainkon múlik.

Azt talán már mondanunk sem kell, hogy fogaink egészségének megőrzéséhez mindennap kétszer alaposan meg kell sikálnunk a fogsorunkat. Ezenkívül viszont még számos dologra oda kell figyelnünk a szájüregi betegségek elkerülése, valamint a fogak idő előtti elvesztésének megelőzése érdekében. Az alábbiakban bemutatjuk a szájüregi egészség 10 parancsolatát, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztott meg a napokban a közösségi oldalán – írja a Házipatika.com.

Az NNK szerint a szájüregi egészség 10 parancsolatát betartva az év minden napján megfelelően figyelhetünk fogaink és szánk ápolására. Ezeket kell megfogadnunk:

Hírdetés

Az NNK listáját kiegészíthetjük még azzal, hogy ne mossunk fogat közvetlenül étkezés után, ne nyomjuk rá túl erősen fogakra és az ínyre a fogkefét, és lehetőleg puha sörtéjű fogkefét válasszunk. Ha túl kemény sörtéjű fogkefét használunk, vagy túlságosan durván sikáljuk fogainkat, akkor könnyen károsíthatjuk a fogzománcot és az ínyszövetet is, ez pedig idővel fogérzékenységhez, gyakori fogínyvérzéshez, illetve ínyvisszahúzódáshoz vezet. A megfelelő fogmosási technika tehát kulcsfontosságú a fogaink és ínyünk egészsége szempontjából.

A szájüregünk egészségére, illetve az ott bekövetkezett esetleges változásokra azért is kell odafigyelni, mert ez akár életmentő is lehet. Rákos megbetegedés ugyanis a szánkban is kialakulhat, ám a kezdeti időszakban – amikor még jól gyógyítható – jellemzően nem okoz fájdalmat, csupán apró, sokszor jelentéktelennek tűnő tünetek utalnak arra, hogy talán nagyobb a baj egy egyszerű ínygyulladásnál. A kormanyhivatal.hu által megosztott, Szájüregi daganatok otthoni szűrése, önvizsgálata című dokumentum szerint egy egyszerű és rendszeresen elvégzett önvizsgálattal mi magunk is korán felfedezhetjük a daganat kezdeti jeleit, ezzel pedig nagyon sokat teszünk azért, hogy időben diagnosztizálják a problémát. Ez különösen fontos, ha azt nézzük, hogy a szájüregi daganatok is szerepelnek a leggyakoribb ráktípusok magyarországi listáján. Kialakulásának kockázatát jelentősen növeli az egészségtelen táplálkozás, az elhanyagolt fogazat, az elégtelen szájhigiénia, a dohányzás és az alkoholizmus is.

A tájékoztatóban azt írják, hogy a szájüreg önvizsgálata alapvetően két részből áll: az alapos megtekintésből és az áttapintásból. Az alábbi lépéseken érdemes 2-3 havonta végigmenni:

Nem árt tudni továbbá, hogy milyen panaszok – legalább 2-3 hetes – fennállása esetén kell mindenképpen szakemberhez fordulni. A fentebb említett dokumentum leírása alapján az alábbi tünetek gyulladásos, fertőzéses folyamatot, valamit akár daganatos elváltozást is jelezhetnek:


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »