Florin Cîțu elégedett az immunizáció menetével, Rafila szerint kívánnivalót hagy maga után az oltáskampány

Florin Cîțu elégedett az immunizáció menetével, Rafila szerint kívánnivalót hagy maga után az oltáskampány

Jól halad Romániában a koronavírus elleni oltáskampány – jelentette ki szerdán Florin Cîţu kormányfő. Alexandru Rafila mikrobiológus szerint viszont lassú a tempó és a tájékoztatás sem megfelelő.
A miniszterelnök szerint jól haladnak az oltások beadásával és az a cél, hogy naponta 100-150 ezer személyt immunizáljanak. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Romániában „van érdeklődés” a koronavírus elleni oltások iránt ezért a kormány nem tervezi, hogy pénzzel ösztönözze azokat, akik beoltatják magukat.

Alexandru Rafila szociáldemokrata szenátor ugyanakkor azt állítja, hogy a koronavírus elleni oltáskampány nem emelkedik az elvárt szintre.

A mikrobiológus professzor szerint a kampány nem ad megfelelő tájékoztatást az oltásról.

Hírdetés

Számítása szerint a naponta beoltott személyek számát a jelenlegi kevesebb mit 20 ezerről legalább 50 ezerre kell emelni, hogy havonta legalább 1,2 millió embert lehessen immunizálni és szeptemberig beolthatók legyenek legalább a kockázati csoportok és az elengedhetetlen szolgáltatásokat végzők.

Meglátása szerint sokkal szorosabban be kellene vonni a családorvosokat a kampánnyal kapcsolatos  kommunikációba, mivel az

nem elégséges, hogy közöljék az emberekkel: oltassák be magukat, mert a vakcina biztonságos.

„Nem beszélünk az oltóanyag összetételéről, nem beszélünk a vakcina hatásmechanizmusáról, sem arról, hogy az oltás milyen lehetséges mellékhatásokat okozhat, és ezeket hogyan lehet elkerülni, tehát mindez nem képezi a tájékoztatási kampány tárgyát. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyi szakembereket jobban és nagyobb számban kell bevonni”– magyarázta a professzor, aki úgy véli: a kizárólag online és televízión keresztül végrehajtott kampány éppen a legnagyobb kockázatnak kitett csoportokhoz nem jut el, ezt a feladatot oldhatnák meg a családorvosok.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »