Finnország F-35-ösöket vásárol

A pénteken aláírt megállapodás értelmében Finnország 9,4 milliárd dollár értékben 64 F-35-ös lopakodó vadászbombázót vásárol a gyártótól, az amerikai Lockheed Martin cégtől – írja a hvg.hu.

Bár a nem NATO-tag Finnország jelezte, hogy a gépek 2027 előtt nem lépnek hadrendbe, az ügylet jelzi, hogy az észak-európai ország és az észak-atlanti szövetség között egyre szorosabbak a katonai kapcsolatok. Egyúttal arra a finn védelmi politikára is rámutat, hogy Finnország NATO-kompatibilis fegyvereket szerez be.

Hírdetés

A finn kormány ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a már korábban – decemberben – bejelentett döntés az ország védelmének hosszú távú stratégiájába illeszkedik, és annak nincs köze az ukrajnai válsághoz, az orosz fenyegetésekhez.

Sanna Marin finn kormányfő korábban jelezte, hogy országa jelenleg nem tervezi a NATO-hoz való csatlakozást. De hozzátette, hogy fenntartja a jogot a csatlakozási kérelem beadásához.

Azt is bejelentették, Finnország 75 millió euró értékben föld-föld rakétákat vásárol, hogy javítsa rakétavédelmi rendszerének elrettentő képességét.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »