Filip Mónika leváltása: Gröhling nem válaszol a kérdéseinkre. Sulík azt ígéri, rákérdez az ügyre

Filip Mónika leváltása: Gröhling nem válaszol a kérdéseinkre. Sulík azt ígéri, rákérdez az ügyre

Branislav Gröhling oktatási miniszter szerdán váratlanul, minden előzetes nyilvános kommunikáció nélkül visszahívta Filip Mónikát a minisztérium államtitkári posztjáról. Ennek hátteréről Filip Mónika beszámolt portálunknak, elmondva azt is, hogy Gröhling miniszter személyes ellentétek miatt nem írta már hónapok óta a magyar iskolákat érintő egyes szerződéseket és dokumentumokat. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük magát a minisztert is, illetve a minisztérium sajtóosztályát, viszont mély hallgatásba burkolóztak, ezért kérdéseinket a minisztert jelölő Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnökének, Richard Sulíknak tettük fel.

Elnök úr, megtanácskozta önnel Gröhling oktatási miniszter Filip Mónika államtitkár leváltásának tervét?

Tudtam erről, illetve pontosabb, ha azt mondom, hogy röviddel előtte tájékoztatást kaptam erről. Tanácskozásra abban az értelemben nem került sor, hogy az én hozzájárulásomat kérte volna ehhez. Ennek az az oka, hogy az én jelöltjeimnek teljesen szabad kezük van a saját jelöltjeiket illetően.

Filip Mónikát az SaS már a választások előtt, mint a párt magyar platformját személyesítette meg. Ezért is fogadták a szlovákiai magyarok nagy meglepetéssel, hogy most viszont az egyik napról a másikra, mindenféle előkészítés nélkül került sor a leváltására.

Igen ez így volt. Engem is meglepett, amikor Braňo Gröhling tájékoztatott a visszahívásról. Sajnálom, ami történt, viszont én sem tudok minden részletről a kettőjük együttműködését illetően. Abban viszont bízok, hogy Filip Mónika továbbra is együtt fog működni az SaS-szel!

Hírdetés

Portálunknak Filip Mónika úgy nyilatkozott, kizárja, hogy a jövőben az SaS-szel együttműködjön, mivel szakmai és személyes szempontból is inkorrekt eljárásnak tartja, ami történt. A leváltással kapcsolatban pedig azért keressük önt, mivel Gröhling miniszter úr, akárcsak az oktatási minisztérium sajtóosztálya többszöri megkeresésre sem mutat érdeklődést, hogy válaszoljon a leváltással kapcsolatos kérdésekre.

Ennek szintén nem örülök, akárcsak annak sem, hogy Filip Mónikával befejeződik az együtműködés.

A leváltás személyes része mellett talán még fontosabbnak tartom elmondani, hogy Filip Mónika portálunkat úgy tájékoztatta, a miniszter úr már hónapok óta nem ír alá magyar iskolákat érintő szerződéseket és dokumentumokat, a volt államtitkár szerint abból a megfontolásból, hogy ne tudjon felmutatni eredményeket. Gröhling miniszter ugyanis azzal a rövid kijelentéssel indokolta a leváltását, hogy nem dolgozik.

Ehhez nem tudok hozzászólni. Nehezen tudom viszont elképzelni, hogy Braňo Gröhling szándékosan késleltetne bármit.  

Azt el tudja képzelni, hogy az SaS-szen belül szakmai érvek helyett személyes ellentétek alapján szülessenek döntések?

Nehezen tudnék ilyet elképzelni. Továbbra is azt kell, hogy mondjam, nem tudom, mi történt az említett ügyben, viszont nagyon sajnálnám, ha az említetteknek akár csak egy része is igaz lenne. Braňo Gröhlinggel erről személyesen fogok ismét beszélni. Ez azonban már csak egy ex post, esemény utáni megbeszélés lesz, hiszen ahogy mondtam, nem avatkozom be abba, hogy a jelötjeim, hogyan választják ki a saját embereiket. Nagyon örültem, amikor Filip Mónikát jelölték államtitkárnak, de akkor sem szóltam ebbe bele. Meglátjuk, mit hoz a jövő, abban viszont bízom, hogy Mónika nem fordít hátat teljesen az SaS-nek!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »