Figyelem: Több járásban is ónosesőre kell számítani az éjszaka folyamán

Nem csak havazás várható az ország nyugati részében az éjszaka folyamán, hanem veszélyes ónoseső és jégképződés miatt is. Körültekintőbben kell közlekedni a közutakon, az ónoseső miatti jégképződés faágakat törhet le vagy vezetékeket szakíthat le. Mutatjuk, mely járások érintettek.

Vasárnap érkezik a melegfron, de szombaton két hidegfronton is át kell esnünk. Az elsőt napközben abszolvááltuk, amelynek következtében több helyen havazott, igaz, a hó nem maradt meg, a plusz 1-2 fokban gyorsan elolvadt.

A második front este és éjszaka érkezik meg, északabbra havazást, a déli járásokban azonban esőt hozva magával, és több járásban ónos esőre figyelmeztetnek a meteorológusok.

Mivel a második hidegfront mögött már ott van a nyugatról érkező meleg levegő, a két légtömeg találkozánál eső alakul ki. Az átmenet azonban fokozatosa, így a havazás sok helyütt nem rögtön esőre, hanem ónosesőre vált át.

Hírdetés

A legveszélyeztetettebb területek Pozsony, valamint a Malackai, Bazini, Szenci és Dunaszerdahelyi járások, főleg hajnali 03:00 és reggel 08:00 között.

Vasárnap reggel 8 óra után az ónosesők kialakulásának kockázata jelentősen csökken.

Az ónoseső nem csak az autósokra nézve veszélyes. A jég beboríthatja az ágakat, a súly miatt a fák kidőlhetnek, az ágak letörhetnek. A jég szintén kárt tehet a villanypóznákban, a súly alatt a vezetékek elszakadhhatnak.

Az iMeteo szakportál közlése szerint az ónoseső leginkább Pozsony városát veszélyezteti, ahol 2-4 mm-nyi iyen csapadék várható.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »