Fico szerint az RTVS harcban áll a kormánnyal, ezért nem tudja biztosítani az objektív és közszolgálati tájékoztatást

Fico szerint az RTVS harcban áll a kormánnyal, ezért nem tudja biztosítani az objektív és közszolgálati tájékoztatást

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő „jogalkotási cunamit” ígér a következő kormányülésre. Bár kihelyezett kormányülés lesz Galántán, számos komoly törvénymódosítással is foglalkozik majd a kabinet, például a közmédiáról (RTVS) szóló törvénymódosítás gyorsított eljárásban való elfogadtatásával, amiről a kormányfő szavai szerint még tárgyal a koalíciós tanács.

„Kisebbfajta törvényhozási cunami lesz” – mondta a következő ülés kapcsán. Az RTVS-en kívül az ülés programján szerepel a közbeszerzési törvény nagy módosítása, a környezeti hatástanulmányokra vonatkozó törvény, és szociális kérdéseket érintő módosítások is. A közszolgálati média kapcsán Fico az RTVS vezetésének és alkalmazottainak közelmúltban tett lépéseit hozta fel.

Éppen ezért látja indokoltnak, hogy a tervezett változtatásokat gyorsított eljárásban fogadják el, de ehhez még szükség van a koalíciós partnerek beleegyezésére, hogy biztosítva legyen a kellő parlamenti támogatás.

Hírdetés

Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter a kormány ülését követően elmondta, a gyorsított eljárás helyett a Hlas szabályos jogalkotási folyamatot és a tervezet alapos megvitatását támogatja. Várakozásai szerint még módosul az eredeti tervezet. „Meglátjuk, mivel zárul a véleményeztetési eljárás kiértékelése” – jegyezte meg.

A kormányfő arról is beszámolt, hogy zajlik a közös szlovák–ukrán kormányülés előkészítése, melyre április 11-én kerül sor Kelet-Szlovákiában. Ezzel kapcsolatban a kormány már kijelölt bizonyos projekteket, amelyeket meg szeretne vitatni.

„Azt akarom, hogy a szlovák és az ukrán kormány megbeszélése konkrét eredményekkel, konkrét feladatok meghatározásával záruljon, az ehhez szükséges anyagi fedezet elkülönítésével” – mondta. Például a Kijev és Kassa közötti megfelelő vasúti összeköttetésről, a felsőnémeti határátkelő felújításáról, valamint Munkács és Nagykapos, esetleg egészen Lemes energetikai összekapcsolásáról van szó. Szintén terítéken lesz Ukrajna területének aknamentesítése és további témák.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »