Ukrajna nem vetheti be orosz területek ellen az USA-tól kapott legütősebb fegyverét

Bár az Egyesült Államon pénteken hivatalosan is engedélyezte Ukrajnának, hogy a tőle kapott technikával oroszországi területeket is támadjon, később pontosították, hogy csak az északkelet-ukrajnai Harkov régió közelében lévő orosz területekről lehet szó, a nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat pedig nem egyáltalán nem használhatják orosz területek ellen.

Michael Carpenter, az USA európai ügykért felelős nemzetbiztonsági tanácsának igazgatója ezt a Wall Street Journalnek mondta el.

„Ez [az engedély] nem vonatkozik a nagy hatótávolságú ATACMS rakétákra, mert azt az ukránok önvédelemre kapták, és pontosan ez motiválta Biden amerikai elnököt a háború egész ideje alatt: esélyt adni Ukrajnának a védekezésre”

mondta Carpenter.

Hírdetés

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ukránok szerint komoly csapatösszevonások zajlanak a Harkov megye közelében lévő orosz területeket egy nagy offenzíva előkészítéseként. A felvonuló csapatokat pedig sokkal könnyebb és hatékonyabb még az előtt támadni, hogy hadrendbe állnak, így az ukránok követelésnek, hogy lőhesse az orosz területeket, van bizonyos logikája.

A gond az, hogy ugyanilyen alapon később az oroszok is megelőző csapásokat hajthatnának végre az Ukrajnának küldő fegyverszállítmányok vagy katonák ellen. A „engedély” tehát újabb olajat öntött a háború tüzére. Hogy a nemzetközi jog mit ír elő, másodlagos, hiszen Oroszország azt már a háború megindításával is megsértette, és innentől minden attól függ, hogy felek mit hogyan akarnak magyarázni – az igazságtól vagy igazságosságtól függetlenül.

A kép tehát a következő: a nagy hatótávolságú fegyverek bevetésének korlátozása továbbra is megmaradt, a kis hatótávolságú fegyverekkel pedig Ukrajna eddig is támadta Kurszk, Belgorod, Brjanszk és Voronyezs orosz megyéket. A nagykép tehát nem változott, és a háború megfordításának esélyei sem nőttek érdemben.

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »