Fico szerint a cseh kormány döntése nincs hatással Szlovákia szuverén külpolitikájára

Fico szerint a cseh kormány döntése nincs hatással Szlovákia szuverén külpolitikájára

A cseh kormány döntésének Robert Fico (Smer-SD) kormányfő szerint nem lesz hatása Szlovákia szuverén külpolitikájának folytatására – a kormányfő ezzel reagált arra, hogy Prága lemondta a tervezett cseh-szlovák közös kormányülést.

A cseh döntés oka, hogy a két kormány teljesen másképp ítéli meg az Ukrajnai háborút. Fico bejelentése szerint a szlovák kormány tudomásul veszi, hogy a cseh kormány úgy döntött, veszélybe sodorja a mély cseh-szlovák kapcsolatokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy szívesen látják Szlovákiában a cseh kormányt.

A szlovák kormány sosem fogja semmilyen veszélynek kitenni a mély cseh-szlovák kapcsolatokat. Tudomásul vesszük, hogy a cseh kormánygarnitúra mégis így döntött, csak azért, mert érdeke az ukrajnai háború támogatása, míg a szlovák kormány nyíltan a béke szükségességéről beszél

– szögezte le Fico.

A kormányfő azt is kijelentette,

bármikor szívesen látják a cseh kormányt Szlovákiában, és Pozsony nem fogja terhelni a közös politikai kapcsolatokat az eltérő világlátás miatt, mert ennek semmi köze a szlovákok és a csehek együttéléséhez.

A két nép kapcsolatát kivételesnek és történelminek nevezte.

A kölcsönös bizalomról, a barátságokról, rokoni kapcsolatokról és a megértésről szólnak

– tette hozzá a két nép viszonya kapcsán.

Hírdetés

Petr Fiala szerdán jelentette be, hogy

Csehország felfüggeszti a cseh-szlovák kormányközi egyeztetéseket, és elmarad az április végére, május elejére tervezett csehországi közös kormányülés.

Az egyik ok, hogy Juraj Blanár (Smer-SD) szlovák külügyminiszter a múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott.

Nem tartjuk helyesnek, hogy a következő hetekben, hónapokban kormányközi egyeztetéseket tartsunk, úgy, ahogy terveztük és megállapodtunk róla

– mondta Fiala, de hozzátette, ezzel nem szűnik meg a két ország együttműködése.

Čaputová: Elértéktelenített külpolitikával a barátainkat is elveszíthetjük

Ha elértéktelenített külpolitikát folytatunk, azzal elveszíthetjük a barátainkat is – tette közzé a közösségi hálón Zuzana Čaputová államfő.

Sajnálom, ami történt. A pozíciómat kihasználva igyekezni fogok továbbra is erősíteni Szlovákia és Csehország kapcsolatait

– szögezte le Čaputová.

A nyilatkozat előzménye, hogy

válaszul a Szlovákia által folytatott külpolitikára Csehország elhalasztotta a cseh-szlovák kormányközi egyeztetéseket, elmarad az április végére, május elejére tervezett csehországi közös kormányülés.

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő úgy reagált, hogy Csehország döntésének semmilyen hatása nem lesz a szuverén szlovák külpolitikájára.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »