Fico szárnyai alatt egyesülhet újra a baloldal

Fico szárnyai alatt egyesülhet újra a baloldal

Néhány szlovák médiumban szárnyra kapott egy olyan teória, miszerint a Smer beolvasztaná a Hlas pártot a soraikba. Ha ez megtörténik, akkor Fico pártjában tömbösödhet a szlovák baloldal.

A Smer és a Hlas a választáson együtt 37,64 százalékot szerzett. Ez egy nagyon erős felhatalmazás, és jelzésértekű, hogy míg a szlovák jobboldali pártok együtt nem tudtak ilyen eredményt felmutatni, addig a két baloldali erő magasan tarolt.

A két párt múltja nagyon is összefügg, hiszen a Hlas politikusai egykoron Robert Fico pártjában nevelkedtek, és lettek meghatározó politikusok. Ezt ők is tudják, és meg is hálálják Ficónak, gondoljunk csak Matúš Šutaj Eštok belügyminiszterre, aki eddig „tökéletes munkát” végez Robert Ficónak.

Hírdetés

A jelenlegi házelnök az elmúlt időszakban olyannyira felépítette magát, hogy nemcsak a sajátjai körében, de más szavazók körében is népszerű lett. Sőt, megkockáztatom, az összes választó körében Pellegrini még Ficónál is népszerűbb. Ezel tisztában van a kormányfő is, ezért ha a Hlast a saját pártjába csábítaná vissza, Pellegrinit kell valahogy „kiiktatni” a képletből.

Pellegrini tisztában van azzal, hogy rendkívüli népszerűségre tett szert a választásokig. Azzal is számolt, ha a Smerrel köt koalíciót, akkor a mérsékeltebb szimpatizánsai egy részét elveszíti, és ha négy éven keresztül a házelnöki székben marad, könnyen beszürkülhet, és hiába próbálja majd elhitetni a közvéleménnyel, hogy ő más, mint a kormányfő. A közvélemény és idővel a szavazók is Fico legfőbb szövetségeseként és partnereként fogják őt elkönyvelni.

Miután a Hlas elveszíti az egyetlen karizmatikus vezéregyéniségét, aki majd Pellegrini helyére jön, annak számolnia kell azzal, hogy Fico bekopogtat a Hlas ajtaján, és megrpóbálja egyesíteni a két baloldali pártot. Bár Pellegrini azt nyilatkozta, a Hlas semmiképpen nem fog egyesülni a Smerrel, de államfőként nehezen tudja megakadályozni Fico tervét. A Hlasnál ugyanis rajta kívül nincsenek olyan meghatározó politikusok, akik határozottan ellen tudnának állni Ficóék erejének és befolyásának.

Fico esetében azonban más lehet a végkifejlet. Ha valaki, akkor csakis ő tudja összefogni és tömbösíteni a szlovák baloldalt. Ficót elnézve nagy kedvvel tért vissza a hatalomba, az étvágya pedig nagyon megjött, így mindent megtesz annak érdekében, hogy tervét véghez is vigye. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »