Fico aláírta a Btk-módosítást és levelet is küldött hozzá Čaputovának

Fico aláírta a Btk-módosítást és levelet is küldött hozzá Čaputovának

Robert Fico (Smer) kormányfő aláírta a büntetőtörvénykönyv-módosítás parlament álta múlt héten elfogadott tervezetét, és levél kíséretében megküldte azt Zuzana Čaputová államfőnek. A kísérőlevélben Fico arra kérte az elnököt, hogy változtatásokat javasoljon a módosításhoz az elévülési időkre vonatkozóan.

„Teljes mértékben tiszteletben tartom az ön alkotmányos jogát arra, hogy visszaküldje a törvényt átértékelésre a parlamentnek 15 napon belül a javaslat kézbesítésétől számítva. Amennyiben él ezzel a lehetőségével, szeretnék önnek konkrét javaslatokat tenni az erőszakos bűncselekmények elévülési idejét illetően”

írta Fico a levélben, jelezve, hogy az államfő módosításait elfogadásra fogja javasolni a képviselőknek.

„Amennyiben ön a javasolt változtatásoknál több módosítással élne, a kormány a parlamenttel közösen más jogalkotási megoldást fog találni az elévülési idők meghosszabbítására”

Hírdetés

szögezte le Fico.

A múlt héten csütörtökön elfogadott Btk-módosítás jelentős változtatásokat tartalmaz a korrupciós ügyekre kiszabható börtönbüntetések felső határára és az elévülési időkre vonatkozóan. Az ellenzék kormányellenes tüntetések keretében is tiltakozott a csomag ellen, amely a Speciális Ügyészséget is megszüntetné.

Fico levele a politikai játszma része. Ha ugyanis az államfő – aki a progresszív ellenzéki PS tagja volt megválasztása előtt – meg akarná akadályozni a csomag életbe lépését, akkor két dolgot tehet. Az egyik az, hogy él a vétójogával és módosító javaslatok mellett visszaküldi azt a parlamentnek. Ezt a parlament egy újabb szavazással megtörheti, a törvény az államfő aláírása nélkül is bekerül a törvénytárba. A másik lehetőség, hogy Čaputová aláírja a jelenlegi változatot, és azonnal meg is támadja azt Alkotmánybíróságon.

A kormánypártok azonban a nők elleni erőszakos bűncselekmények elévülési idejét is csökkentették a jelenlegi verzióban. Ha Čaputová ezt elfogadja, csak hogy megtámadhassa az egész csomagot az Alkotmánybíróságon, akkor a kormány átháríthatja rá a felelősséget az elévülési idők rövidségéért. Ha viszont „csak” vétózni fog, akkor a kormány a vétót meg tudja törni. Fico lényegében azt az ajánlatot küldte, hogy Čaputová vétózzon, cserébe eladhatja a nyilvánosság előtt, hogy az ő érdeme, hogy a nők elleni erőszakos bűncselekmények elleni szigor megmaradt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »