Férfinapi körkép 2020

Férfinapi körkép 2020

Amint azt tudni illik, világszerte november 19-én ünnepeljük a Nemzetközi Férfinapot. Sajnos rögtön hozzá is tehetjük: tudni illene és ünnepelni illene, azonban az emberek egy jelentős részének még ma is meglepetést okoz, hogy ilyen ünnep egyáltalán létezik. Holott immár több, mint húsz éve létezik a férfiaknak dedikált nap, amelyen elismerhetné a társadalom a férfiak áldozatos társadalmi szerepvállalását, munkáját. Ebben az évben is érdemes sajtószemlét tartanunk, mely médiumok illetve vállalkozások fordítottak figyelmet arra, hogy valamilyen formában megemlékezzenek a Férfinapról.  A Google keresőjének tanúsága szerint az elmúlt 24 órában alig több, mint tucatnyi bejegyzés született a magyar interneten, amely a “Férfinap” szót tartalmazza. A Férfinapról megemlékezők jelentős része kis-közepes médium. A korábbi évekhez képest idén mégis akadtak üdítő pozitív példák is. Egyébként kicsiség lenne bármely médiaszereplőnek legalább “kötelező gyakorlatként” a szokásos panelszöveggel letudni a dolgot:

A Férfinapi köszöntésről tökéletesen megfeledkező se szeri se száma nagy médium között a “citrom díjat” mégis az Index.hu csapatának kell kiosztanunk, akiknek idén (sem) volt fogalmuk a Férfinapról, de egy cikkben siettek megemlékezni a WC világnapjáról, amelyet az ENSZ áldásos tevékenységének köszönhetően szintén erre a napra jelöltek ki.

A citrom díjas kategória dobogójának második fokára a Metropol.hu-nak sikerült felkapaszkodnia, merthogy úgy gondolták, hogy méltatás helyett inkább elváráselvűen kinyilatkoztatják egy cikkben, hogy “Mitől férfi egy férfi”, történetesen szerintük például: “nem fél kimutatni az érzelmeit, biztonságot és nyugalmat nyújt, felelősségteljes és igényes”. Felvillantották a celebvilág trendjeit is, hogy tudassák a férfiakkal, hogy mint afféle fogyasztási tárgyaknak, milyen divattrendekhez kell formálniuk magukat, “klasszikus, kigyúrt vagy metroszexuális” karakter-e éppen az aktuális divat, ha a női kegyosztóknak meg kívánnak felelni. Listájukon ajánlott példaképként szerepelnek: Harry Styles, Chris Pine és Jason Momoa. Viszont legalább a portéka egészségmegóvásól sem feledkeztek meg, a férfiaknak rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatok végtelenül hosszú listájára felkerült egyebek mellett a “vastagbél vizsgálat, a székletvizsgálat és tükrözés, a hasi és kismedencei ultrahang”, satöbbi… Végül aztán listába szedték azt is, hogy “miért kellenek a hímek a nők életébe?” – Lássuk: “Tudjuk, hogy nem jobb sofőrök, mint a lányok, de azért néha jól esik, hogyha beparkolnak helyettük. Magasan van a felső polc és a befőttesüveg teteje is csak a segítségükkel nyílik ki. Vásárláskor könnyebb, ha valaki fogja a nehéz szatyrokat. Jól esik hozzájuk bújni egy romantikus film alatt. Valakinek el kell ismernie otthon, hogyha a nőnek igaza van.” – Nőnapkor ezeknek a “nőstényeknek” megköszönhetjük majd a törődést a legszexibb fotómodellek és színésznők felsorolásával és egy bélbaktérium valamint hüvelygomba kutatásra szóló beutalóval.

74nullanulla.hu cikke már inkább a szívünkbe lophatja magát, amikor a férfiaknak adható ajándékokról elmélkedik és kimondja az aranyigazságot:  “Ha valamikor, hát ma legyen hideg sör a hűtőben”!

A hajdupress.hu cikke viszont inkább a tanácstalanságot domborítja ki a férfinapi ajándékozással kapcsolatban, és szívhez szólóan mond köszönetet a Férfiaknak: “…ez a világnap kevésbé fürdőzik a nyilvánosság áldásos figyelmében. Ilyenkor nem veszünk virágot, nem adunk bon-bont, nincs cserepes növény vagy DIY családi emlék. Sőt…igazán ötlet sincs, ami meglepetésként ezen a napon meghonosodhatna úgy, mint Anyák napján az orgona. Mégis, talán pont emiatt annyira őszinte, mikor megköszönjük a sallangok és a kereskedelmi termékek nélkül, hogy jelen vannak az életünkben, támaszaink a nehéz időkben, óvnak és ösztönöznek, osztoznak a terheinkben és szeretnek minket úgy, mint senki más. – Drága Férfiak! Apák, nagyapák, férjek, fiúk, barátok, testvérek! Köszönjük, hogy vagytok nekünk”!

Ebben az évben már szolgáltatói-vállalkozói köszöntéssel is találkozhatunk. A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ eképpen készült a Férfinapra: “November 19-e  Nemzetközi férfinap. Ennek alkalmából választottuk a hónap folyóiratának az AutoBild, Aranysas, Apa Magazin és a Rádiótechnika című lapokat. Természetesen folyóirataink között több is található, amely elsősorban – de nem kizárólagosan – férfi olvasóink érdeklődését, szokta felkelteni. Aki ismeri ezen lapokat igazolhatja, aki eddig még nem ismerte, ellenőrizheti eme választás helyességét. Az Apa Magazin számai a Gyerekkönyvtárban találhatóak. Az elmúlt hónapokban megjelent lapszámok mellé a témával foglalkozó könyveket készítettünk ki.”

Hírdetés

A Kapos Medical Magánegészségügyi Centrum weboldalának ünnepi posztja különböző szűrővizsgálat csomagokkal hívja fel a figyelmet a férfiak egészségmegóvására, a Movember mozgalom jegyében.

A legérdekmentesebb, legönzetlenebb szolgáltatói üdvözlő üzenetet pedig a Digi.hu telekommunikációs szolgáltató adta közre Facebook oldalán egy videó formájában, amiért külön köszönetet mondhatunk:

Az Újpest TV Mozaik című műsora Halmos Gábor pszichológussal közölt beszélgetést a Nemzetközi Férfinap alkalmából, amelyben a férfiak lelki egészségével foglalkoztak:

A Karc FM Rádió Bedő Imrével, a Férfiak Klubja alapítójával közöl interjút a Férfinap alkalmából.

A Pesti Tv Férfinapi műsort közölt szintén Bedő Imrével, aki egyébként a tv-csatornánál már korábban egy férfiakat a középpontba állító műsorfolyam műsorvezetője lett:

A legszívmelengetőbb dolog a férfiaknak mégis az, ha nem önmagukról kell beszélniük, hanem a másik nem képviselői fordítanak figyelmet rájuk. Ennek ellenére sajnos a különböző mainstream sajtótermékek mellett leginkább a női magazinok feledkeztek meg a Férfinapról. Egy üdítő kivételt azonban bonuszként tudunk mutatni. A Ridikul.hu így írt Férfinapi cikkében: “Ünnepeljük ma azokat a férfiakat, akik körülöttünk vannak, értünk és a gyerekeinkért dolgoznak, a munkahelyeken teljesítenek, és ha kell a nemzetért is küzdenek, szerte a világban. Férfiak nélkül finoman szólva is rossz lenne, nem? Bár sokszor épp az ellenkezőjét kívánjuk, haragszunk, dühösek vagyunk, de aztán újra és újra segít a csók, az ölelés, a társként felénk irányuló, védelmező karok. Kellenek társként és barátként!” – Köszönjük a férfiak nevében!


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »